– Jag har alltid varit fascinerad av naturen, säger Olafur Eliasson. Alla människor har ett förhållande till naturen. För mig kan naturen samla folk. Man kan enas om att ha ett förhållandet till naturen även om man har olika åsikter om den. Och det kan man inte säga om många saker i vårt samhälle. Att man kan enas, men ändå ha olika åsikter.
Olafur Eliasson föddes på Island, växte upp i Danmark och har vid det här laget ställt ut och skapat konstprojekt över hela världen.
Strömmen färgades grön
I Olafur Eliassons verk blir naturen en del av kulturen. Han är pappa till konstprojekt där han färgat vattendrag gröna i olika delar av världen, bland annat Strömmen i Stockholm år 2000. Han har också byggt ett artificiellt vattenfall under Brooklyn Bridge i New York 2008.
I utställningen Verklighetsmaskiner, som är ett samarbete mellan Moderna Museet och Arkitektur och Designcentrum, kan man bland annat se verk uppbyggda av mossa och sand. I ett rum cirklar en fläkt i oregelbundna banor ovanför besökarens huvuden, vatten strilar ner i ett annat och bildar en slags regnbåge.
– Han är en av de mest omtalade konstnärerna vi har i Skandinavien, säger Matilda Olof-Ors, som är intendent på Moderna Museet. Olafur Eliasson flyttar vårt fokus från konstobjektet i sig till själva upplevelsen av att betrakta verket. Vi som tittar blir medproducenter till konsten.
Klimatmöte i Paris
Senare i höst är det klimatmöte i Paris. Förra året gjorde Olafur Eliasson en installation i Köpenhamn av stora isblock som långsamt smälte undan.
Vilka är dina förväntningar inför klimatmötet i Paris?
– Jag hoppas att varje människa kan få en folklig identifikation från mötet. Att man ska känna igen sig. För om människor ska ändra sina liv måste de känna att allt som politikerna diskuterar verkligen gäller en själv.
Många olika tekniker
Det är i den egna studion i Berlin som Olafur Eliasson utforskar och experimenterar och uppemot 90 personer arbetar där. Många av dem utmanar vår uppfattning av verkligheten. Som i verket ”Rum för bara en färg” där ögat bara kan urskilja gult och svart.
Olafur Eliasson arbetar i många tekniker; skulptur, måleri, fotografi, film och installationer. Men han genomför också arkitekturprojekt och är uppfinnare. Han har bland annat skapat en solcellsdriven laddare.
– Jag är inte det ena eller det andra, säger Olafur Eliasson. Att vara uppfinnare är också en del av att vara konstnär.