Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman uppmanar de artister som undertecknat uppropet mot Israel att se dokumentären om Hamas attack mot festivalen Tribe of Nova, och vad som gjordes mot festivalbesökarna där. Foto: Jörgen Söderström/SVT

Israels ambassadör: De svenska artisternas upprop är en present till Hamas

Uppdaterad
Publicerad

1 005 svenska artister kritiserar i ett upprop Israels agerande i Gaza, och kräver att landet utesluts ur Eurovision Song Contest. Nu svarar Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman på kritiken.

– Att signera det här uppropet är att ge en present till terroristerna i Hamas.

Det är i ett gemensamt upprop i Aftonbladet som de svenska artisterna uppmanar EBU och SVT att utesluta Israel från Eurovision.

Artisterna beskriver situationen i Gaza som en humanitär katastrof och jämför Israels medverkan med Ryssland, som uteslöts ur EBU efter invasionen av Ukraina. Så menar de även måste ske nu.

Eurovision song contest 2024

Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman ställer sig frågande till kritiken:

– Det pågår ett krig i Gaza, och självklart dör människor på båda sidor i krig. Det här är varken ett krig vi startade, eller ett krig vi vill ha, säger han till Kulturnyheterna.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet