En av dem som riktat kritik mot programmet är Daniel Wiklander, chefredaktör på Arbetaren. Han skrev på SVT Opinion bland annat så här:
”Gårdagens Uppdrag granskning väcker flera frågor som aldrig får några svar.
En av dessa frågor är hur det egentligen kan komma sig att unga människor känner ett behov av att ta på sig uppgiften att hindra fascistiska gruppers utbredning. En annan varför så många människor uppenbarligen kan se det som självklart att stödja även den form av militant antifascism som Revolutionära fronten står för.
För Janne Josefsson verkar detta vara ett mysterium, men han ställer heller inte de rätta frågorna och sätter inte engagemanget i sitt rätta perspektiv genom att berätta om det hot den växande fascismen utgör. I stället är han upptagen med att lyfta fram en specifik grupps mest misslyckade aktioner.”
”Ville inte svara”
Janne Josefsson och Ola Sandstig svarar på SVT Opinion under rubriken ”Håll två tankar i huvudet samtidigt, Wiklander” bland annat så här:
”Att beskriva vänstervåldets verklighet anser Daniel Wiklander är att moralisera. Han anser att fascisternas attacker, på något sätt, är verkligare” och:
”Att hålla två tankar i huvudet verkar vara svårt. Wiklander har rätt på en punkt, vi lyckades inte gå till botten med vad som driver dessa människor att ta till våld. Vi hade frågan, men Revolutionära Fronten ville inte svara.”
”Ställer fel person mot väggen”
En annan som kritiserat UG:s program är Martin Aagård i Aftonbladet som skrev under rubriken ”Janne Josefsson ställer fel person mot väggen”:
”Men i stället för att fokusera på problemet med varför vissa anser sig rättfärdigade att misshandla sina medmänniskor glider Uppdrag granskning in på frågan om de angripna verkligen är nazister eller inte.”
”Kålsuparteori”
I Dagens Nyheter skrev Niklas Wahllöf under rubriken ”Uppdrag gransknings kålsuparteori är ett stort misstag”:
”Att ”Uppdrag granskning” om politiskt våld görs som dubbelprogram – först om så kallad högerextremism för två veckor sedan, och, i går kväll, om så kallad vänsterextremism – är dock det närmaste kålsuparteorin som man har kommit” och ”Till slut lämnas vi med känslan av att allt blott handlar om den lilla klickens stenhårda lojalitet, adrenalinet i antikverade slagord och attribut. Glädjen i vreden. Att alla är lika goda kålsupare. Och det är sannolikt ett stort misstag.”
”Nazist”
Ett av de hårdaste angreppen svarade Sveriges Radio-profilen Ametist Azordegan för, när hon kallade Janne Josefsson för nazist efter onsdagens Uppdrag granskning. Ett påstående som fick UG:s projektledare Nils Hanson att kräva en ursäkt.
I dag får UG även kritik från forskare, som på SVT Opinion skriver att programmet ger en en felaktig bild av att forskarna legitimerar våld från vänsteraktivister.
”Bland det bästa UG gjort”
Men det finns också de som försvarat programmet och Janne Josefsson. En av dem är Expressens Britta Svensson som i sin krönika skrev under rubriken ”Josefsson ställde sig framför – tog smällen”: Själv tycker jag att de två programmen om politiskt våld är bland det absolut bästa ”Uppdrag granskning” har gjort.
K-G Bergström, tidigare SVT:s politiske kommentator, skriver på Twitter: ”Hann tyvärr inte hylla Janne Josefsson som han förtjänar igår. Att kalla honom nazist är närmast sjukt. Han är helt enkelt en superjournalist”.