Taylor Swift och Kanye West har mötts tidigare på VMA-galan. Foto: Reuters

Kanye West vill bli president 2020

Uppdaterad
Publicerad

Kanye West höll förvirrad låda på MTV Video Music Awards i Los Angeles i natt. Han mötte också artisten Taylor Swift igen efter debaclet 2009, då West under Swifts tacktal ryckte micken ur hennes händer och förklarade att Beyoncés video var mycket bättre.

Men tillräckligt med vatten verkar runnit under broarna sen dess. När Swift, som var den som vann flest priser på galan, presenterade Kanye sa hon bland annat att hans debutalbum ”College Dropout” från 2004 var det första album hon köpt på nätet och att Kanye West är en av de största någonsin.

Förvirrad ursäkt

West själv tackade ödmjukt för priset – The Michael Jackson Vanguard Award, för sin artistgärning – och bad också om ursäkt för sitt beteende 2009. Om än på ett ganska förvirrat sätt.

– Jag slåss alltid för artisten, men i den fighten den gången, lyckades jag på något sätt vara respektlös mot artister, jag visste inte hur jag skulle formulera mig och säga det på ett perfekt sätt, sa Kanye West.

För den som inte minns hur han formulerade sig 2009 kommer här en kort rekapitulation av händelseförloppet.

Tyckte bättre om Beyoncé

Taylor Swift vann pris för bästa video för ”You Belong With Me” men hann inte långt i sitt tacktal innan en upprörd Kanye West kom upp på scenen, tog hennes mick och sa:

 ”Yo Taylor, jag är jätteglad för din skull och jag ska låta dig prata klart men Beyoncé har gjort en av de bästa musikvideos någonsin. Någonsin!”

Beyoncé satt i publiken och verkade lika chockad som alla andra. Kanye blev utbuad och arg och gav tillbaks micken till Swift.

Ny presidentkandidat

I sitt tal i natt landade West slutligen i att han kommer att ställa upp i presidentvalet 2020.

Några intermezzon av West-Swift-magnitud blev det inte på nattens gala. Närmast var när Nicki Minaj, som vann för bästa hiphop-video med ”Anaconda”, vid ett tillfälle kallade galans värd Miley Cyrus för bitch. Detta apropå uttalanden Cyrus gjort i en intervju med The New York Times.

Men något mer än så blev det inte. Cyrus, som hade sin nya singel ”Dooo it” i tredimensionella bokstäver på kroppen, svarade att det inte var korrekt citerat och avslutade med att säga grattis till Nicki Minaj.

Här hittar du alla nattens vinnare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.