Foto: Scanpix

Internet arkiveras på Kungliga Biblioteket

Uppdaterad
Publicerad

Pliktlagen säger att allt publicerat material måste bevaras för eftervärlden. Nu måste detta även innefatta digitalt material från internet, rapporterar Dagens Nyheter.

E-böcker och nättidningar som publicerat material efter sista december 2014 måste arkiveras av Stockholms Kungliga Bibliotek.

Varje vecka publiceras dock mer på internet än biblioteket sparat sedan 1800-talet, vilket gör att KB söker sätt att rensa bort sånt material som är överflödigt. De ska prioritera bort det som ”inte har väsentligt värde för forskning eller bevarandet av det svenska kulturarvet eller för sådant som ändå bevaras för framtiden på ett betryggande sätt”.

Tidningsutgivarföreningen (TU) har tidigare menat att lagförslaget kommer bli svårt att genomföra, med tanke på att filer på en webbsida skickas var för sig med information om sambandet till andra dokument samt var, när och i vilket format de publicerats.

– Det är strikta regler i lagen om vad vi ska arkivera. Problemet är att vi får in mycket mer än vi behöver från en del leverantörer. Vi ska nu försöka hitta automatiserade lösningar på hur vi kan gallra bort onödig information så att inte arkiven totalt svämmar över, säger Agneta Holmenmark, avdelningschef för biblioteksverksamheten på KB till DN.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.