Graffitikonstnären Carolina Falkholt väcker starka känslor med sina målningar av kvinnliga könsorgan och sin feministiska graffiti. Nu har Falkholt tagit en paus från den senaste månadens intensiva vaginadebatt för att leda en workshop med kvinnliga grafftitmålare i Kairo.
I landet där militären tog över makten i somras och där en stor del av landets berömda revolutionsgraffiti nu målats över.
– Vanligtvis när jag gör workshops så får alla måla fittor. Men här tänkte jag att det är lite för känsligt och svårt att göra, säger Carolina Falkholt.
Målar över glåpord
I Sverige har hon satt det kvinnliga könsorganet på agendan. När Carolina Falkholt nu leder en workshop för graffitimålare i Kairo är metoden annorlunda men målet detsamma: En diskussion om kvinnors utrymme i det offentliga rummet.
– Den här väggen är för mig en fortsättning på ett verk jag gjorde i Nyköping nyligen, som heter ”Övermålning”, där jag målar nedsättande ord mot kvinnor och sen förstör dem – målar över dem. Så jag överförde det konceptet hit.
”Jag är inte ditt ögas rättighet” skriver Khadidja El Ghawas på sin målning.
– Jag vill säga att du inte ska döma mig utifrån hur du ser på mig, förklarar hon.
Kan bli straffbart
Mia Gröndahl är grundaren av nätverket Women on Walls. Hon förklarar varför Falkholt har bjudits in:
– Jag föreslog att vi skulle bjuda in Carolina därför att hon är en feministisk graffitikonstnär. Och då tycker jag att det skulle vara väldigt intressant att se vad som skulle hända i det mötet mellan en feministisk graffitikonstnär från Sverige och tjejerna här.
Under Egyptens revolution för tre år sedan exploderade graffitikonsten. Numera världsberömda bilder skildrade varje steg i utvecklingen. Men i dag – under en militärstödd övergångsregering – är läget ett annat.
En stor del av de konsten har målats över, och enligt ett utläckt lagförslag kan graffiti snart bestraffas med fyra års fängelse.
Om kvinnligt platstagande
– Det har varit en väldigt bra paus i fittdebatten att komma hit, säger Carolina Falkholt.
Ser du någon parallell till den debatten i Egypten?
– Ja, den om kvinnligt platstagande. En kollega här, en forskare, var till exempel tvungen att flytta hem till sina föräldrar igen därför att det anses dåligt att en kvinna bor själv. Bara en sån sak.
”Hon är halva världen” är budskapet i Enas Awads verk på väggen. Hon har fått bra reaktioner, säger hon.
”Natten finns till för oss”
I Sverige är Carolina Falkholt van att möta både positiva och negativa reaktioner, och det händer också här. Men många gör det folk ofta gör i Egypten – fotograferar sig själva med graffitin.
– När folk ser graffiti idag så har de en propagandabild i huvudet. De tänker att graffitikonstnärer talar om politik, och därför är terrorister och förstör gatorna. Självklart är det lite lite svårare nu. Men de kan inte stoppa oss. Natten finns till för oss, var som helst och när som helst, säger graffitikonstnären Khadidja El Ghawas.