Georgia O’Keeffe slår rekord

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen såldes en tavla av den amerikanska konstnären Georgia O’Keeffe för fantasisumman 28 miljoner pund, det vill säga 327 miljoner kronor. Ett rekord i konstsammanhang, inte för summan i sig, det finns ännu fantasifullare summor, utan för att Georgia O’Keeffe var kvinna.

Verket ”Jimson Weed/White Flower No 1”, som likt många av O'Keeffes målningar föreställer en blomma, mer än fördubblade det tidigare rekordet satt av Joan Mitchells ”Untitled”. Men summan är trots det långt ifrån de som manliga konstnärers verk säljs för. Varför detta sämre intresse för kvinnlig konst?

Kulturnyheternas konstkritiker Ingela Lind berättar.

Kvinnor fick inte vara konstnärer

Hur skiljer sig intresset från kvinnliga och manliga konstnärer?

– När det gäller samtida konstnärer tror jag inte att skillnaden är särskilt stor. Men när det gäller modernismen, den epok som de konstnärer som nu slår alla rekord tillhör, då finns det inte lika många kvinnor helt enkelt.

Kvinnor som utbildade sig till konstnärer under 1800- och tidigt 1900-tal tvingades ofta sluta när de gift sig. Ingela Lind menar att de kvinnor som trots det fortsatte med målningen fick betala ett väldigt högt pris. 

O’Keeffe – ”väldigt speciell konstnär”

– Georgia O’Keeffe som levde med alla dessa modernistiska männen är en väldigt speciell konstnär. Hennes teman är oerhört banala, med blommor, dödskallar och höga berg, men hon gör det på ett enormt sensuellt och erotiskt sätt, plockar man ut enstaka verk så är de strålande, säger Ingela Lind.

Ingela Lind ser att statusen för kvinnliga konstnärer sen O’Keeffes tid har förändrats.

– Det beror på en ökad jämställdhet, en stark feministisk rörelse bland konsthistoriker, kritiker och historier. Det är svårt att säga när kvinnliga konstnärer är uppe i samma prisnivåer som manliga, men det kommer att hända. 

Världens dyraste konstverk är Paul Cézannes ”Kortspelarna”. Verket såldes 2012 för 1,7 miljarder kronor till en medlem av Al Thani-familjen i Qatar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.