Vid Mälarens strandkant guppar en flotte med ett 40-tal små isbjörnar och pingviner i orange flytvästar. De är klimatflyktingar från Antarktis och Vincent J F Huangs senaste konstverk.
– Jag vill påminna om att det inte bara är människor som flyr. Isbjörnar och pingviner lider när världshavens nivåer stiger, säger Huang till Kulturnyheterna.
Gröna konstnärer
Vincent J F Huang ägnar hela sin konst åt den globala uppvärmningen – en av allt fler konstnärer som väljer att göra så. På Venedigbiennallen fick hans paviljong symbolisera Tuvalu,den lilla önation som spås bli den första att försvinna när världshaven stiger.
När klimatmötet i Köpenhamn misslyckades använde han nedfallna kokossötter från Tuvalus stränder för att konstruera en sörjande sjöjungfru som sedan brändes upp, i en protest mot mänsklighetens ovilja att förstå klimatförändringarnas konsekvenser. Han är även känd för konstprojeket “Suicide Penguines” på Millenium Bridge i London, som skulle symbolisera Antarktis hotade djurliv när isarna smälter.
Ett annat exempel är argentinaren Pedro Marzorati som installerade sina skulpturer av sjunkade blå män i vattnet i parken Montsouris i Paris lagom till klimatkonferensen i Paris 2015. Eller Barry Underwood, som skapar fotografier där naturen tycks glöda och pulsera. Och det finns fler. Huffington Post listar här 18 konstnärer som ägnar sig åt “grön konst”.
Stort gensvar
David Buckland är fotokonstnär, representerad på the National Portrait Gallery i London. Sedan femton år tillbaka leder han också organisationen Cape Farewell, som samlar konstnärer och forskare för att presentera ett nytt sätt att tänka kring klimatfrågor.
– Det har varit ett enormt gensvar från hela konstvärlden till den utmaning som klimatförändringarna innebär. Poeter, musiker, konstnärer, hela den kulturella världen har velat svara på klimatkrisen, säger David Buckland.
Klimatkrisen är kulturell
Just nu träffas gröna konstnärer och forskare i Sigtuna för att diskutera och problematisera klimatkrisen. Den allt mer utbredda gröna konsten är en del av artivismen – som vill nå politisk och social förändring genom konsten. Det krävs mer än bara ekonomiska och tekniska lösningar för att hejda uppvärmningen av vår planet
– Forskare har gjort ett enormt jobb med att berätta att vi har ett problem, men de kan inte lösa problemet, säger David Buckland.
Klimatkrisen är också en kulturell kris och konst kan användas som ett medel för att förändra den, menar Andrea Nightingale. Hon forskar på social förändring vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
– Sedan 90-talet har vi vetat om allvaret i klimatförändringarna. Vi har försökt minska utsläppen men istället har de ökat. Vi behöver ett annat sätt att komma åt det här, säger Andrea Nightingale.
– Det verkar som om när människor nås på en mer känslosam nivå än på en intellektuell nivå så kan de enklare hitta vägen till att förändra sitt beteende. Det är så jag ser konsten.