Under fjolåret arrangerades över 2000 utställningar på svenska museer. Utställningar som lockade sammanlagt 17,7 miljoner besökare.
De museer som får statliga bidrag ska följa MU-avtalet. Ett avtal som ska säkerställa att konstnären får betalt för den tid som hen lagt ner på att skapa verken som ställs ut, och även att hen får betalt för själva utställningen.
”Mycket skamligt”
Myndigheten för Kulturanlays har granskat fjolårets ersättningar och kommit fram till att endast 28 procent av alla konstnärer fått den lön som de är berättigade.
– Det är mycket skamligt att bara en av fyra medverkande konstnärer, 28 procent för att vara exakt, har fått avtalsenliga ersättningar. Majoriteten av utställningarna på svenska museer subventioneras fortfarande av konstnärers gratisarbete, säger Katarina Jönsson Norling, riksordförande för Konstnärernas Riksorganisation i ett pressmeddelande.
Får 4000 kronor i genomsnitt
Enligt undersökningen var den genomsnittliga ersättningen per konstnär och utställning 4000 kronor.
– Det är ett systemfel i hela branschen. Med vetskap om att många konstnärer lägger ned veckor av arbetstid, ja månader i många fall, är ersättningarna ett skämt. Ska Sverige kunna vara en stark konstnation måste museerna börjar betala konstnären för den arbetstid som hen investerar i en utställning, säger Katarina Jönsson Norling.
Riksdagspartierna reagerar
Tio bild- och formorganisationer har inför valet frågat alla riksdagspartier vad de tycker om situationen för konstnärer. Enligt enkätundersökningen vill samtliga riksdagspartier, utom Kristdemokraterna, att det ställs krav på att avtalsenliga ersättningar till konstnärer och kulturskapare i alla arrangemang som erhåller statliga bidrag.
Fyra av nio partier svarar dessutom att de vill se ytterligare statlig finansiering så att MU-avtalet kan tillämpas fullt ut av offentliga utställningsarrangörer.
– Hittills har regeringen inte velat villkora statliga medel som går till utställningsarrangörer. Det här är en grundorsak till att MU-avtalet inte slår igenom. Därför är det glädjande att alla partier utom KD nu vill att det ska ställas krav. Nu får den som blir kulturminister efter valet och Statens Kulturråd ta tag i denna skamfläck i svensk kulturpolitik. Det kan inte vara så att alla runt en utställning utom just den som producerar konsten ska få betalt för sitt jobb, säger Katarina Jönsson Norling.