Sean Henrys skulpturer utgår från vanliga människor

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske konstnären Sean Henrys skulpturer betraktar världen på sitt eget unika sätt. Lite kaxigt men ofta med en inåtvänd blick.

Sedan tidigare står en av hans figurer vid restaurang Blå Porten på Djurgården i Stockholm. Han har nu fått sällskap av en annan farbror som sitter ett stenkast bort, utanför Liljevalchs Konsthall.

– Han heter bara ”Seated man” (Sittande man), säger Sean Henry. Alla mina skulpturer utgår från verkliga människor, men jag föredrar att kalla dem anonyma.

Varken kung eller general

Precis som grannen runt hörnet ser den sittande mannen ut som en helt oglamorös hjälte. Varken kung, general eller någon annan känd historisk person för den delen.

Sean Henry sätter sig bredvid sin storväxte bronsman.

– Jag kan inte riktigt sätta ord på vad som lockar hos honom. Kanske någon form av inre energi. Jag är alltid intresserad i vad som pågår inuti skallen. Jag tycker att båda de här skulpturerna verkar ha en hel del i tankarna, säger han.

Aktuell med utställning

I dag öppnar också en stor utställning med Sean Henrys verk på galleri Andersson/Sandström i Stockholm. Hans skulpturer är realistiska avbildningar av personer han stött på.

Förutom det där med storleken. Antingen är de, som de båda herrarna på Djurgården, lite för stora, eller så är de lite för små.

– Jag jobbar alltid så, berättar Sean Henry. Är verken lite mindre känns det som att man tittar på ett barn, det väcker sympati. Och de större gör att vi kan fundera över något som är just större än oss själva.

Se fler av Sean Henrys verk i inslaget ovan. Utställningen visas till den sista mars.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.