Marta Kuzma, Kungliga Konsthögskolans rektor. Foto: KKH/Karin Alfredsson och Bengt Oberger/Wikimedia Commons.

Konsthögskolans rektor: Jag underkänner kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsdepartementet tog idag emot ett brev där Konstakademien kritiserar Konsthögskolans utbildning. Här svarar rektorn Marta Kuzma på kritiken.

Med utgångspunkt från det budgetunderlag som Kungliga konsthögskolans, KKH, rektor Marta Kuzma har formulerat för åren 2016-18 skrev Konstakademien ett brev till Utbildningsdepartemendet som kritiserar skolans ledning. Akademien har tidigare varit ansvarig för skolan men är numera en oberoende verksamhet vars syfte är att främja utvecklingen av de konstarter som hör bildkonsten i samhället. 

Hur kommenterar du kritiken som Konstakademien riktar mot dig och skolans utbildning?

– Jag skulle vilja säga att jag underkänner den kritiken. För det första är det viktigt att säga att för mig är det så godtyckligt och oklart vem det är som står bakom brevet. För det andra är KKH en egen myndighet och den etablerar sina egna samarbeten och som bara begränsas av lagar och budget, oavsett sin historiska bakgrund. Jag förstår att det finns en historia mellan KKH och Konstakademien, men den kopplingen bröts 1978. Självklart är alla välkomna med sina tankar och sin oro och det kommer alltid att tas i beaktande. Men besluten kommer alltid att tas av skolan, säger Marta Kuzma.

Internationalisering

En del av kritiken från Akademien har bestått av oro för ”total internationalisering”. Marta Kuzma berättar att de får sin finansiering av regeringen och att hon därifrån har fått direktivet att det är internationalisering av skolan är högst prioriterat. Hon menar att med internationalisering kommer också frågor om diversifiering som hon tror kan vara ett problem.

– Så min fråga är om de är oroliga för diversifiering? Är de oroliga för främmande infiltration? Vad är det som de faktiskt menar med sin kritik om internationalisering?

Teori efterfrågas

För Kuzma finns det många frågetecken kring Konstakademiens kritik. Kritiken om att det skulle vara för lite praktisk undervisning vill hon lämna till sina elever men hon tycker att de har några av de bästa Workshops bland alla konstnärliga institutioner och hon ser att det är många som frågar efter teoretiska inslag.

–Några konstnärer skulle vilja ha mer inslag av filosofi så vi försöker göra så mycket som möjligt tillgängligt för studenterna, så mycket som de behöver så att de ska kunna göra ett val; om de vill förstärka sin utbildning med diskurs eller med produktion. De har ett val på den här skolan.  

Akademien anser att du uttrycker ett ”anmärkningsvärt motstånd” mot att studenterna skulle förankra sin konstnärliga verksamhet i svenskt konstliv. Hur kommenterar du det? 

– Jag tycker att det här också är ett påstående utan grund. Vi har många studenter som åker ut deltar i olika evenemang och vi har många evenemang som kommer hit till skolan. Jag vet inte hur jag ska kunna svara på detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.