1. Konst: Magnathallar
Mitt i krisen är Konstsverige mer booming än någonsin. Nu öppnar två privata konsthallar till! Vandalorum (utanför Värnamo) och Artipelag (på Värmdö utanför Stockholm) är båda ”galna” verk av seniora designmagnater som vågar satsa på kvalitet, upplevelse och samarbeten över alla gränser.
2. Konst: Yoko Ono
Moderna Museets utställning i Stockholm med tidiga verk av Yoko Ono får man bara inte missa. Ono är en av den feministiska samtidskonsten absoluta förgrundsfigurer och samtidigt en av den idébaserade konstens främsta pionjärer. Hon ställer ut verk som bara är instruktioner på ett papper, som betraktaren kan välja att utföra i verkligheten eller bara i tanken. Fint.
3. Musik: Neneh Cherrys brutala frijazz
När Neneh Cherry tolkar Suicide, The Stooges och sin far Don Cherry och sjunger eget med en brutal, frijazzande trio – då blir det en hårresande röra av soul, hiphop och punk, men också en träffande tripp tillbaka i hennes egna musikaliska liv. De 18 juni kommer nya skivan ”The Cherry Thing”. Hör ett smakprov här.
4. Teater: Nykärt på Bergmanfestivalen
Idel nya förälskelser när den internationella scenkonsten kommer på besök. Nyfiket spetsar vi ögon och öron inför nya skepnader och uttryck. Beundrande upplever vi självsäkra och särpräglade uppsättningar med både politisk och känslosam sprängkraft. Katie Mitchells livefilmade ”Fröken Julie” i Globens Annex liknar inget annat.
5. Film: ”Prometheus” med rymdbudget
Filmbolagets PR-profeter har förkunnat dess ankomst i åratal och nu har den slutligen uppenbarat sig. Ridley Scott har med en månlandarbudget skapat en pampig prolog till rymdskräckisen ”Alien” – den film som han själv en gång skapade science fiction-historia med.
6. Bok: Nyutgåvornas vår
Det här är nyutgåvornas vår – som bland annat ger oss Marguerite Duras, Carson McCullers, Virginia Woolf – och Strindbergs år. Men glöm inte den evigt unga flanören Hjalmar Söderberg, en gång ”ungdomens förförare”. Först ut i en utgivning av samlade skrifter är debuten ”Förvillelser” och kärleksromanen ”Den allvarsamma leken”, som utkom för 100 år sedan. Om Lydia som försöker leva modernt innan världen blivit modern, om offentlig moral och privata begär, om könets fängelse och tiden som går ifrån oss. Man glömmer den inte.
7. TV: ”Girls” i Canal plus
Geniförklarade Lena Dunham har skrivit och spelar själv huvudrollen i en ny generations ”Sex and the city” – fast utan snygga kläder, vip-bord och mysbohemiska skrivarlyor. Hanna försöker tillsammans med sina tjejkompisar leva det där coola New York-livet med relativt konstant misslyckat resultat. Hon har en klädstil som skulle få Carrie Bradshaw att ta sig så där för munnen, hon lyckas få sparken från sitt obetalda praktikantjobb och tröstar sig hos killen som aldrig ringer tillbaka. Det här är smärtsamt briljant.
8. Opera: (O)modernt
Claudio Monteverdi var världens första operakompositör. Kjerstin Dellert, 86, är antagligen världens äldsta operachef. Nu öppnar hon Confidencens scen 11 juni för en spännande festivalvecka kring den gamle italienaren – med jazz, föredrag, tango och stjärnor som Anne Sofie von Otter, Steven Isserlis och Tönu Kaljuste.
9. Bok: Parallella historier
Första delen av Péter Nádas ”Parallella historier” kommer äntligen på svenska. En roman om Europas traumatiska 1900-talshistoria och individens roll i den. Den är en ”Krig och fred” för vår tid, där kroppen tar plats på scen.
10. TV: ”Nurse Jackie” i SVT Play
Edie Falco – först känd som maffiafru i episka ”Sopranos” – visar hela sin förbluffande bredd som skådespelare i rollen som den pillermissbrukande sjuksköterskan Jackie i Showtime-serien ”Nurse Jackie”. Säsong tre visas just nu i SVT Play.
PANELEN
I kritikerpanelen ingår Kim Nordberg, Fredrik Sahlin, Anna Hedelius, Sofia Benholm, Per Sinding-Larsen, Dennis Dahlquist, Ingela Lind, Ulrika Milles och Ingrid Elam.