När Miljöpartiet fick kulturministerposten efter valet var det många som frågade sig – vad är egentligen en miljöpartistisk kulturpolitik? Partiet som tidigare inte profilerat sig på området tillsatte därför en arbetsgrupp för att ta fram nya, gröna kulturpolitiska förslag.
När gruppen för en vecka sedan presenterade rapporten som fått namnet ”Kulturen – Det fjärde välfärdsområdet”, var det därför många som med stort intresse läste om bland annat satsningar på mångfald, bredbandsskatt, ett bildningsdepartement och reklamförbud.
Trots att de sammanlagt tolv förslagen inte på långa vägar är färdiga för den reella politiken riktades snabbt både ris och ros mot rapporten.
Mestadels ris
Både Aftonbladets och Expressens kulturchefer hör till de som är kritiska.
Under rubriken ”Bevare oss för Miljöpartiet!” skriver Expressens Karin Olsson om hur gruppen behandlar konsten som en uppfostringsanstalt. Hon reagerar framför allt på de kvantifierade mångfaldsmål, ”med sanktioner och konsekvenser från huvudmän om målen inte uppnås”, som gruppen tagit fram.
Även Aftonbladets Åsa Linderborg ifrågasätter mångfaldsmålen. Hon anser inte att det bör vara kulturpolitikens sak att bena ut strukturella orättvisor och skriver att MP ”återigen blandar ihop demokrati med kultur”. En vinkning till Alice Bah Kuhnkes dubbla roll som kultur- och demokratiminister.
Både Linderborg och Olsson tycker sig se en ängslighet i arbetsgruppens förslag. Karin Olsson säger till Kulturnyheterna att programmet är ”fullt av samtidens buzzwords”. Linderborg uttrycker det som att ”MP håller ett finger i luften och känner vart det blåser”.
Kritik inifrån
På SVT Opinion har debattartiklarna avlöst varandra. Centerpartiets kulturpolitiska talesperson, Per Lodenius, kallar programmet för ”besynnerligt” och ”upprörande”. Han riktar främst in sig på att förslagen skulle innebära mer makt till staten. ”Programmet antyder att kulturen ska tillhöra staten och inte individerna. Kulturens syfte blir då också att påverka människor i den riktning staten vill, istället för tvärtom ett sätt för individer att förmedla sin världsbild och med det påverka samhället”, skriver han bland annat.
Även inifrån partiet höjs kritiska röster. Tomas Melin, ledamot i Stockholm läns landstings kulturnämnd, är likt Lodenius kritisk till att makten förskjuts till staten. Han anser att arbetsgruppens förslag strider mot en central del av grön ideologi.
”Kulturinstitutioner ska tvingas ta emot vissa artister, enligt vad staten bestämmer. De ska även tvångsutbildas i hur de ska bedriva verksamheten. Programmet tar rentav även på sig, under punkten om digitalisering, att bestämma vad arbetsmarknadens parter ska göra och hur avtalen mellan skivbolag och artister ska se ut, i detalj. Den typen av statscentralism är inte grön politik. Det är inte ens nära, skriver han bland annat och avslutar texten med att arbetsgruppens förslag ”i huvudsak kommer att hamna i papperskorgen”.
Ser positiva delar för kulturarbetare
KRO, Konstnärerna Riksorganisation, hör till de få som uttryckt sig positivt.
De samtycker till exempel till förslagen om att lokaler med kulturverksamhet ska skyddas från marknadshyror, och till reklamförbudet, som skulle innebära att kollektivtrafiken istället för reklam fylls med konst.
– Skulle det här genomföras skapas fler offentliga rum med en humanistisk, konstnärlig och existentiell dimension, rum som talar till hela människan, säger KRO:s ordförande Katarina Jönsson Norling i ett pressmeddelande.
De ser också gillande på förslaget om en breddning av konstnärsallianserna för att omfatta fler kulturyrkesgrupper. I dag innebär alliansen ett trygghetssystem för yrkesverksamma personer inom teater, dans och musik.
MP förtydligar
Med anledning av debatten som uppstått valde Miljöpartiets partistyrelse att göra ett förtydligande kring vad förslagen innebär och hur de nu arbetar vidare med dem. De poängterar att det är en självständig arbetsgrupp och alltså ”inte en del av partiets linje i dessa frågor”.
”Partistyrelsen har inte tagit ställning till något av förslagen i denna rapport än. Rapporten är överlämnad, och nu följer en interndemokratisk process där gruppens förslag kommer analyseras och beslut fattas om hur de ska hanteras vidare. Eventuell ny politik baserad på rapporten kommer att presenteras så snart den är beslutad”, skriver de på sin hemsida.
Här hittar du hela rapporten.
De ingår i arbetsgruppen
• Karin Thomasson – Miljöpartiets partistyrelse och kommunalråd i Östersund.
• Tjia Torpe – Miljöpartiet i Stockholm, kulturpolitiker och tidigare kultur- och skolborgarråd (s) i Stockholm.
• Niclas Malmberg – ledamot i riksdagens kulturutskott.
• Åsa Marnell – avdelningschef vid Tekniska museet och kulturpolitiker i Nacka.
• Kjell Stjernholm – verksamhetsledare på Studieförbundet Vuxenskolan, tidigare Moomsteatern och kulturpolitiker i Malmö.
• Tilde Björfors – grundare och konstnärlig ledare på Cirkus Cirkör.
• Katarina Henryson – sångerska i The Real Group.
• Pia Kronqvist – VD på Folkoperan.
• Behrang Miri – musiker, pedagog och folkbildare.
• Stina Oscarson – regissör, dramatiker och fri skribent.