• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Anna-Lena Ahlström, Piratförlaget/SVT

Hård kritik mot Katerina Janouch efter tv-intervju

Uppdaterad
Publicerad

I en tjeckisk tv-intervju beskrev barnboksförfattaren Sverige som ett land som ”vacklar under massinvandringen”, att invandrare ”terroriserar landet” och att folk börjat beväpna sig. Nu får Katerina Janouch kritik för att svartmåla Sverige.

Det var på tisdagen som författaren och relationsrådgivaren Katerina Janouch medverkade i en halvtimmeslång intervju med tjeckiska DVTV. Intervjun handlade till stor del om invandringssituationen i Sverige, och Janouch beskrev att hon upplevde utvecklingen som mycket oroväckande, att hon och andra svenskar inte känner sig trygga och att människor börjat emigrera och beväpna sig till följd av ”massinvandringen”.

”Jag känner mig inte säker. Allt fler svenskar lär sig att skjuta” säger Katerina Janouch till DVTV, och tillägger att hon själv börjat vapenträna.

På frågan om tidningsrubriker som ”Sverige är ett jihadistnäste”, ”Sverige klarar inte av invandringen” och ”Invandrare terroriserar Sverige” stämmer svarar Janouch:

”Ja, allt är sant, tyvärr” och lägger sedan till att situationen i många fall ”till och med är värre än så”.

Får hård kritik

Flera journalister med god insyn i Tjeckien anklagar nu författaren för att sprida främlingsfientlig propaganda och att svartmåla Sverige.

”Utan att nämna några källor, utom ”en polis jag känner mycket väl”, hävdar hon att 75 procent av de 30 000 illegala nyanlända är män över arton år som utger sig för att vara barn, att det finns 55 no-go-zoner i Sverige där poliser är rädda att operera, att man i Sverige på grund av immigrationen inte har råd att ge pensionärer mat och att folk dör i sjukhusens cancerköer”, skriver journalisten och författaren Carl Rüster – som bott i Prag i över 20 år – på SVT Opinion.

Han beskriver Janouchs utspel som en ”rasande fars” som ger ”flyktingsfientliga krafter i Tjeckien vind i seglen”.

Katerina Janouch får också hård kritik av DN-journalisten Hynek Pallas, som menar att det ”för tittaren inte råder några tvivel om varför hon inte känner sig säker: Det Sverige som Janouch beskriver är kraschat av massinvandringen”, skriver Pallas i DN under rubriken ”Katerina Janouch sprider rykten och fördomar”.

Avfärdar kritikerna

Efter intervjun har Janouch fått både kritik och stöd av en lång rad privatpersoner i sociala medier. Själv avfärdar hon kritiken om att sprida fördomar:

– Jag pratar om det jag har sett och det som bekymrar mig, säger Janouch i en intervju med Aftonbladet.

Författaren kan inte uppge vilka källor hon använt för sina siffror om situationen, men säger att hon inte är någon politiker som måste ha exakta underlag.

– Jag vill ha en diskussion om hur samhället ska se ut. Om hur vi fördelar våra resurser i vårt land, hur vi fördelar skattepengarna och vilka politiska beslut som tas, säger Janouch.

Uppdatering: Katerina Janouch hade före denna publicering upprepade gånger tackat nej till en intervju med Kulturnyheterna. Nu har hon ställt upp, läs mer om hennes syn på frågan här. Läs vår faktakoll om hennes påståenden här.

Janouch i blåsväder

Katerina Janouch fick även kritik i början av förra året, när hon kommenterade att en mobb på drygt 100 personer spridit rasistiska flygblad och attackerat personer med utländsk bakgrund på Sergels torg i Stockholm.

”Är det inbördeskrig mot det marockanska gatuslöddret på g”, skrev författaren på Twitter och tillade att hon ”för första gången var team huliganer”. Janouch backade sedan från uttalandena och menade att hon hade fel fakta och var för snabb med att kommentera händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.