Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturpolitiken går bakåt ibland, tycker författaren och journalisten Jan Scherman Foto: Oscar Fries

Kulturpolitiken fyller 50 år – så mår den: ”Har ännu inte blivit myndig”

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 50 år sedan den svenska kulturpolitiken tog sin nuvarande form. Kulturrådet bildades och de kulturpolitiska målen formulerades. Dessa 50 år av kulturpolitik är i år en av programpunkterna under Almedalsveckan.

– Det verkar vara som om den där 50 åringen inte ännu har blivit myndig och väljer ibland att gå baklänges tyvärr, säger Jan Scherman, journalist, författare och debattör.

Det var 1974 som den kulturpolitiska utredningen ledde fram till bildandet av Kulturrådet och formulerandet av de kulturpolitiska målen. De reviderades 2009 och gäller fortfarande år 2024.

I grunden ligger yttrandefriheten och den konstnärliga friheten från politisk styrning.

Almedalen 2024

Statens kulturråd bjöd till samtal kring de viktigaste kulturpolitiska reformerna inom den svenska kulturpolitiken under de 50 år som gått men också för att diskutera de avgörande framtidsfrågorna för kulturen. Författaren och tv-producenten Jan Scherman var en av de som satt i panelen.

Han menar att 50-åringen inte har hunnit bli myndig och väljer ibland att gå bakåt.

– Och jag tror att vi har framför oss ett slag som handlar om kulturens frihet och oberoende, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2024

Mer i ämnet