• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Anders Wiklund/TT

200 miljoner till kulturskolor

Uppdaterad
Publicerad

Ökad samverkan, jämlikhet och tillgänglighet. Kulturskoleutredningen vill öka samverkan mellan landets kulturskolor och ge landets barn och unga bättre tillgång till kultur. Bland annat via ett nationellt kulturskolecentrum och ett nytt statsbidrag om 200 miljoner.

Under måndagen överlämnades Kulturskoleutredningen sitt betänkande ”En inkluderande kulturskola på egen grund” till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och utbildningsminister Gustav Fridolin.

Ansvarsfördelning, samordning och samverkan. I utredningen läggs stor tyngd på viljan att länka samman landets lokala, regionala och nationella nivåer för att bidra till en mer ”tillgänglig och jämlik” kulturskola för landets barn och ungdomar. Behovet av en nationell strategi för landets musik- och kulturskolor beskrivs som stort.

– Vi har saknat kunskapsunderlag, och nu har jag äntligen fått det kunskapsunderlaget i min hand. Fler ska få möjligheten att prova på kultur, vi vill att barn ska ha den möjligheten, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Nationellt kulturskolecentrum

Bland annat föreslår utredningen ett instiftande av ett nationellt kulturskolecentrum med syfte att främja samverkan och erfarenhetsutbyte mellan de lokala och regionala nivåerna i landet. Det nya statsbidraget föreslås inrättas som beslutsorgan inom Statens Kulturråd.

Ett nytt utvecklingsbidrag på 200 miljoner för att främja de kommunala kulturskolorna i landet föreslås också. Variationen i kvalitet mellan olika kulturskolor i olika kommuner beskrivs i dag som stor. Något som därför enligt utredningen talar för ett instiftande av ett statsbidrag som kan möta det kommunala utvecklingsbehovet och jämna ut olikheterna mellan landets kommunala kulturskolor.

– Det finns grupper av elever som inte har samma tillgång till kulturskolan som andra. Det kan handla om elever som är nyanlända, inte pratar svenska hemma eller elever på glesbygden. Kulturskolan måste vara tillgänglig för fler, och då behövs en nationell politik för det, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Stärka kulturskolans grund

En ny yrkesexamen för att stärka kulturskolans pedagogiska grund är en av lösningarna till ökat jämlik kulturskola över landet, enligt utredningen. Brist på pedagogisk kompetens inom konstnärliga områden uppges vara ett av huvudproblemen idag. Därför föreslår utredningen att en ny yrkesexamen om 90 högskolepoäng ska inrättas. Fler kandidatexamina inom konstnärliga ämnen tas också upp som ett förslag till att utveckla lärosätens möjlighet att möta kulturskolans behov.

Utöver ett nytt kulturskolecentrum, statsbidraget och utökade möjligheter till utbildning för kulturskolans lärare föreslås också en satsning på 10 miljoner kronor i tidsbegränsade verksamhetsbidrag till mindre kommuner. Det här med syfte att stötta kommunernas möjligheter att upprätta och hålla igång verksamheten på kulturskolorna. 5 miljoner kronor föreslås också gå till spetsutbildningar för unga med ambition att satsa yrkesmässigt inom något av de konstnärliga ämnena.

Förslaget kommer nu att skickas på remiss i tre månader innan regeringen tar ställning till hur de ska gå vidare med förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.