Lars Vilks och Inna Sjevtjenko, medlem i feministgruppen Femen. Foto: TT

Lars Vilks-kommittén: ”Vi kommer fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad

Dödsskjutningarna i Köpenhamn inleddes med en attack mot en paneldebatt arrangerad av Lars Vilks-kommittén. Vilka var debattörerna och varför ville någon att de skulle tystas?

Under helgen har Danmark skakats av två dödsskjutningar. Den senare inträffade vid en synagoga då en man mördades. Dessförinnan attackerades en paneldebatt i kulturhuset Krudttønde i centrala Köpenhamn.   

Debatten som gick under namnet ”konst, hädelse och yttrandefrihet” skulle diskutera frågor som ”var går gränsen?”, ”har vi rätt att vara hädiska?” och ”vågar vi vara det efter terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo?”.

Terrordåden i Köpenhamn

Inbjudna för att debattera var: Lars Vilks, konstnären känd för att ha avbildat profeten Muhammed som rondellhund och som sedan flera år tillbaka lever under ständig säkerhetsbevakning. Inna Sjevtjenko, medlem i den feministiska aktivistgruppen Femen som lett nakenaktioner i bland annat moskéer i protest mot islams kvinnosyn. Och Agnieszka Kolek, en polsk konstnär som också uttryckt sig kritiskt mot islam och menar att religionen inskränker friheten för konstnärer och homosexuella.

Attentatet: ”Ingen överraskning”

Journalisten och konstnären Uwe Max Jensen har varit med och grundat Lars Vilks-kommittén som stod som arrangör för debatten. Även han pekar ut Lars Vilks som den uppenbara anledningen till attentatet.

Varför var den här debatten en måltavla?

– För att Lars Vilks var med som under en lång tid nu levt under en stor hotbild. Det kom därför inte en som en överraskning men såklart är det ändå en stor chock när något sånt här väl händer.

Lars Vilks-kommittén grundades efter att Vilks på grund av säkerhetsskäl inte kunde delta på Bokmässan i Göteborg 2011. Tillsammans med journalisten och författaren Helle Merite Brix, som också var moderator under lördagens paneldebatt, har Uwe Max Jensen velat stödja Lars Vilks rätt till yttrandefrihet genom att anordna debatter om konstens gränser med olika gäster. Kommittén har ibland beskrivits som kontroversiell då debatterna ofta har en slagsida mot islam och beskriver religionen som ett hot mot yttrandefriheten.

Kommer fortsätta

– Vi vet redan nu att vi kommer fortsätta, för vi ser ingen möjlighet att inte göra det. Vi måste gå igenom säkerheten men vi kommer absolut att fortsätta, säger Uwe Max Jensen och tillägger att även debatten i lördags togs upp igen trots dödsskjutningen.

Hur vågar ni göra det efter vad som hänt?

– Personligen vågar jag inte att inte fortsätta. Vi kan inte ändra hela samhället, men vi måste försöka sprida rätten till yttrandefrihet.

Uwe Max Jensen har också visat sitt stöd för provokatören Dan Park, som flera gånger har dömts för hets mot folkgrupp och som också befann sig i publiken under debatten. 

Ser du en skillnad på yttrandefriheten i Sverige och Danmark?

– Ja en ganska stor skillnad. I Danmark så stödjer vi yttrandefrihet, det görs i Sverige också men ni är lite mer tveksamma inom vissa ämnen. Som till exempel kritik av det muslimska samhället. Det var dansk media som tryckte Lars Vilks teckningar först. Men Lars Vilks får bra stöd från staten vad gäller sin säkerhet, där gör Sverige ett bra jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet