Sweden Rock är en av Sveriges största festivaler. Här syns Gwar-publiken 2011. Foto: Scanpix

Låtskrivare rasar mot Sweden Rock

Uppdaterad
Publicerad

”Ett upphovsrättsbrott av enorma proportioner” – det anklagas festivalen Sweden Rock för i en debattartikel i dag. Bråket mellan låtskrivarna och festivalen fortsätter.

Förra våren valde musikskaparnas organisation för upphovsrätt – Stim – att stämma hårdrocksfestivalen Sweden Rock för uteblivna inbetalningar. I december anmälde festivalen i sin tur Stim, både till Konkurrensverket och EU-kommissionen. Festivalens argument var att Stim kräver ”för mycket pengar”.

Det är två veckor kvar till årets upplaga av den stora rockfestivalen utanför Sölvesborg, och nu går ett gäng festivalaktuella låtskrivare och artister ut och kritiserar festivalen för sin ovilja att betala.

Låtskrivare och festivaler i bråk

”Tyvärr verkar årets upplaga av Sweden Rock inte bara bli den största rockfestivalen i Sverige, utan också en spelplats för ett upphovsrättsbrott av enorma proportioner”. Så skriver låtskrivare från och bakom rockband som Dark Funeral, Nationalteatern, H.E.A.T. och Crucified Barbara i en debattartikel hos Aftonbladet i dag.

”Vi får inget betalt”

I artikeln uppger man att Sweden Rocks ägare har låtit bli att betala ersättning till Stims låtskrivare under tre års tid, och att festivalen inte ens har ansökt om tillstånd från Stim inför årets festival. Organisationen Stim jobbar med att samla in pengar till upphovmän bakom musik, när musiken framförs.

Fredrik Thomander är låtskrivare och producent, och bland årets Sweden Rock-artister har han jobbat med det schweiziska bandet Gotthard. Han är en av skribenterna bakom debattartikeln, och säger till Kulturnyheternas reporter Victoria Greve att låtskrivarna har blivit bortglömda:

– Problemet är att folk inte förstår skillnaden mellan låtskrivare och artister. De tänker att artisterna som står på scen får betalt, och att det går att få in pengar på att sälja t-shirtar. Men vi som skriver låtarna får inget betalt. Ingen ifrågasätter när den som äger bajamajorna skickar en faktura. Men vi som gör musiken, som hela festivalen bygger på, får inget betalt.

”De har missuppfattat”

Martin Forssman är vice vd för Sweden Rock. Han menar att låtskrivarna har missförstått vad bråket handlar om. Såhär säger han till Martin Hult på SVT Blekingenytt:

– Låtskrivarna som har skrivit debattartikeln har missuppfattat vad saken handlar om. Vi har betalat 600.000 kronor till Stim, för en vecka sedan, så att de ska få sina pengar. Det är enligt 2008 års tariff, men efter 2008 är vi inte överens med Stim om priset.

Enligt Sweden Rock handlar det inte om att de inte vill betala, utan om att de vill få Stims maktposition prövad.

”Det är en principsak”

– Det handlar inte om pengar för oss, utan det är en principsak. Stim dikterar villkoren enväldigt, och vi kan inte överklaga.

Sweden Rocks representant tror att Stim valde att stämma just Sweden Rock för att den festivalen går med så bra vinst för tillfället. Han säger att han har fått stöd från andra arrangörer, som också tycker att Stims ställning borde bli rättsligt prövad.

Men Stim tycker att Sweden Rock är snåla:

– Om man ska vara elak kan man säga att allt över noll verkar vara för högt för Sweden Rock. Sedan 2004 har vi fört samtal med representanter för festivalerna i Sverige, och då valde Sweden Rock att huvudsakligen stå utanför de samtalen. De har under flera år misskött sig ganska gravt, både vad det gäller betalningar och redovisning av biljettintäkter, som vår fakturering är beroende av,  säger Mattias Franzen, presskontakt på Stim.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Låtskrivare och festivaler i bråk

Mer i ämnet