Leif Furhammar är professor i filmvetenskap och har spelat en stor roll för tv:s status från 60-talet fram till i dag. Han började sin bana som film- och tv-recensent på Svenska Dagbladet, men flyttade sedan över till Dagens Nyheter där han var tv-krönikör fram till 2009.
– Leif var märkvärdig på det viset att han lyckades göra konst av den verksamheten på ett sätt som få andra gjort. Oavsett om han skrev positivt eller negativt om det man gjort så kändes det hedrande att bli recenserad av honom, säger dokumentärfilmaren Tom Alandh som senare i livet även blev god vän med Furhammar.
Fått två guldbaggar
En av de stora skillnaderna mellan Furhammar och dagens krönikörer är enligt Alandh inte minst hans enorma kunskap om film och tv.
Han har skrivit flera böcker, bland annat om hur filmen påverkar samhället och tvärtom. Böcker som använts flitigt på universitetsutbildningar i filmvetenskap och som också var bakgrunden till att han 1965 tilldelades Guldbaggejuryns specialbagge för särskilda insatser för svensk film. 1992 fick han sin andra bagge, då för boken ”Filmen i Sverige”.
– Han var en av få som tog tv på allvar och såg vilken betydelse tv har i det svenska samhället. Men trots att han tog det på ett sånt allvar skrev han alltid med ett språk som var fullt av glädje, med elegans och espri. Jag uppskattar verkligen Croneman (tv-krönikör på Dagens Nyheter och Furhammars efterträdare reds. anm.), men de är verkligen varandras motpoler. Furhammar lät de han recenserade komma ut med livet i behåll. Han var mer varsam och försiktig, säger Tom Alandh.
Arbetat på SVT
Leif Furhammar var under 70-talet producent på SVT2. Han har även gjort flera serier om film och tv som visats i SVT. Bland annat ”En underbar uppfinning” som i åtta delar berättade om den svenska filmens historia.
– Han är absolut en av de mest betydelsefulla för svensk tv. Det här är en sorgens dag, säger Tom Alandh.
Mer om och med Leif Furhammar finns att se i SVT:s Öppet arkiv.