Protesten är samordnad av Tidningsutgivarna och engagerar ett flertal lokaltidningar, som alla publicerat kritiska texter i dagens tidning och på webben.
De menar att SVT:s nya app för smarta telefoner påminner allt för mycket om en digital tidningssajt, och därmed konkurrerar med lokaltidningarna som, till skillnad från Sveriges Television, måste förlita sin överlevnad på prenumeranter och annonsförsäljning.
”Kan skapa ett demokratiproblem”
”Att public service ska konkurrera ut lokala tidningsföretag kan knappast ha varit statsmaktens tanke”, menar Bengt-Urban Fransson på Folkbladet, som tror att situationen i slutändan kan skapa ett demokratiproblem.
Maria Björk Hummelgren på Corren minns Radiotjänst kampanj med ”snigeln i ögat” och menar att det ”nu är public service som får stå ut med att bli liknad vid en mördarsnigel som tuggar i sig allt den kommer över, och lämnar övrig fauna till svältdöd.”
Men Olov Carlsson, divisionschef på SVT Nyheter, menar att det inte är public service som är det stora problemet.
– Jag är otroligt bekymrad över den kris som tidningarna och alla medier befinner sig i men svaret är inte att strypa public service. Appen är bara en hänvisning till en befintlig sajt som har funnits sedan 90-talet, säger han.
Otydligt public service-uppdrag
Flera av skribenterna menar också att public service-propositionen, som kom i somras, gjort att SVT kunnat tolka sitt uppdrag som bredare än det egentligen ska vara:
”Public services kärnverksamhet är utsändning av radio- och tv-program till allmänheten, inget annat”, skriver Lars Andersson, chefredaktör på Norran.
– Vi är en helhetspublicering och digitaliseringen har förändrat verkligheten för alla. Det är inte vi som är det stora hotet för tidningarna, krisen går djupare än så och de måste hitta nya modeller för sin journalistik, säger Olov Carlsson.
Gemensamt debattinlägg väntas
Imorgon väntas regeringen ge Myndigheten för radio och tv i uppdrag att analysera public service-företagens marknadspåverkan.
– Den ska bland annat undersöka konkurrenssituationen. Utgångspunkten är att det ska vara goda förutsättningar för public service, men även för privata medier, säger Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth till TT.
Enligt uppgifter från Medievärlden planerar Tidningsutgivarna och de rörda lokaltidningarna att skriva ett gemensamt debattinlägg inför morgondagen.
Kulturnyheterna söker Tidningsutgivarna för en kommentar.