Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vad händer med alla som byggde upp den här gatan från noll? säger forskaren Laleh Foroughanfar när Norra Grängesbergsgatan står inför förändring. Se mer i videon. Foto: SVT/Oscar Fries

Malmös kändaste gata ska rustas upp: ”Vems kultur räknas?”

Publicerad

Ett rikt kulturutbud som samlar unga lever i symbios med biltvättar och verkstäder på Norra Grängesbergsgatan i Malmö.

Samtidigt har gatan varit tyngd av kriminalitet, drogförsäljning och svartklubbar.

När Malmö nu vill ge gatan ett ansiktslyft riskerar viktiga värden att gå förlorade, menar Laleh Foroughanfar, forskare i urbana studier.

Hennes doktorsavhandling “The street of associations” tar bland annat upp hur Norra Grängesbergsgatan en gång i tiden bestod av industrilokaler som tvingats stänga och senare togs över av migranter som startade nya verksamheter i de övergivna lokalerna.

– Det främsta skälet till att migranter sökte sig hit för att hitta nya lokaler och starta företag berodde på att hyrorna var billiga. Samma gäller konstnärerna. Det finns många ateljéer och studios här.

Upp- och nedgradering samtidigt

Laleh Forughanfar säger att den här typen av infrastruktur är viktig eftersom den växer fram ur vardagliga utbyten.

– De finns ett stort värde i det, vilket måste erkännas och bli bemött.

Samtidigt som Norra Grängesbergsgatan i folkmun kallas Malmös coolaste gata har den också varit tyngd av kriminalitet och svartklubbar.

– Den mörka bilden som det här stället har utmålats för att vara är å ena sidan ett sätt att få in mer polis och kontroll, å andra sidan öppnar det dörren till fortsatt utveckling.

– Det här är en vanlig diskurs i gentrifiering, det är en nedgradering och en uppgradering som sker samtidigt.

”Vems kultur räknas?”

Laleh Foroughanfar menar att viktiga värden riskerar att gå förlorade när gatan ska förändras, eftersom redan existerande kulturuttryck trycks undan när dörren för mer modern medelklasskultur öppnas. Många biltvättar fungerar exempelvis också som kök vid religiösa ceremonier.

– Vems kultur är det som räknas? Vad händer med alla som byggde upp den här gatan från noll?

Vilken roll kan stadsplanering spela för att minska kriminaliteten?

– Först och främst tror jag inte att stadsplanering har förmågan att tackla strukturella problem som arbetslöshet och rasifiering, eller gapet mellan rika och fattiga.

– Jag är inte emot utveckling, men vi måste lyssna till olika röster. Vi måste vara öppna för mångfald och skillnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.