Nästan 600 skolor har kontrollerats. De flesta grundskolor har bibliotek, men på gymnasiet saknar nästan var fjärde skola bibliotek – trots att det är ett krav i skollagen sedan första juli förra året.
–Vi kommer naturligtvis att fortsätta granska de kommuner och fristående skolhuvudmän som inte följer lagstiftningens krav. Vi kommer att kunna lägga ett vitesföreläggande, alltså en typ av böter, på de här skolorna. Det är för att pressa fram ett skolbibliotek, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen.
Nästan alla kontrollerade skolor som saknar bibliotek är friskolor.
–Det är uppenbart att de inte har tagit det här kravet på tillräckligt stort allvar. Tidigare gällde heller inte kravet på skolbibliotek de fristående skolhuvudmännen, men det gör det i dag, säger Ann-Marie Begler.
Skolor uppfyller inte kraven
Tidigare i somras kom en utredning från Kungliga Biblioteket i Stockholm som visade att bara en tredjedel av alla landets elever har tillgång till ett skolbibliotek som uppfyller alla kriterier: en sökbar katalog, placerad i skolans lokaler, minst 1.000 fysiska medier och personal minst 20 timmar i veckan.
16 procent av eleverna har inte tillgång till något skolbibliotek alls.