Sommaren 1970 var Lennart Johansson 25 år gammal och jobbade med bygget av skulpturen ”Grön eld” på Järnvägstorget i Umeå.
Övervakade av en representant från Kosta Boda och konstnären Vicke Lindstrand arbetade han och två andra studenter med att klistra ihop de glasskivor som utgör konstverkets tre gröna ”flammor”.
Tidningsurklipp med Mao
Under arbetets gång började de tre studenterna prata om hur de kunde sätta sin egen prägel på skulpturen.
– Vi pratade om att sätta något märke på bygget, något som bara vi visste om, berättar Lennart Johansson. Så var det någon av oss som hade med oss den här bilden som ett tidningsurklipp.
”Fanns ett skimmer över Mao på den tiden”
Att det blev just bilden på Mao Zedong som simmar över Yangtzefloden som gömdes i skulpturen högsta ”flamma” var alltså mest en slump, även om Lennart Johansson medger att han vid den tiden hade en lätt romantiserad bild av den kinesiske ledaren:
– Vi hade väl inga direkta invändningar mot att det var just Mao på bilden. Idag är vi alla klara med att han var en diktator som hade ihjäl miljoner kineser, men på den tiden fanns det mer av ett skimmer över honom, berättar han.
Rädda att avslöjas
Skulpturen ”Grön eld” är ett av Umeås kändaste konstverk. Tidigare har Lennart Johansson inte vågat berätta om den gömda bilden:
– Vi var oroliga att vi hade förstört något genom att klistra in bilden, och att konstnären skulle märka något. Jag tror inte att han skulle ha gillat den, säger Lennart Johansson.
Idag tänker han att händelsen borde vara preskriberad och kan se tillbaka på den med glädje:
– Det var ett spektakulärt sommarjobb, berättar han.