BBC står inför stora besparingar. Foto: AP/TT

BBC ska samarbeta med lokaltidningar

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska public service ska börja samarbeta med lokala medier. Det presenterade BBC:s vd Tony Hall på måndagen.

Lokaltidningar ska i framtiden kunna ta del av BBC:s material och ibland även deras journalister, uppger Sveriges radios Kulturnytt.

– Vi kommer att öppna BBC för andra nyhetsleverantörer genom ett nytt partnerskap som vi hoppas ska hjälpa lokal journalistik att blomstra, säger BBC:s vd Tony Hall till Sveriges Radio.

Stora nedskärningar

Planerna är del av den förhandling som just nu pågår med den konservativa Tory-regeringen, som satt hård press på public service-bolaget i samband med förnyelsen av BBC:s sändningstillstånd.

Bland annat har den brittiska medieinstutitionen fått kraftigt neddragna licensintäkter. I den senaste förändringen togs den statliga ersättningen för invånare över 75 bort, vilket har lett till ett ekonomiskt bortfall på ungefär 7,7 miljarder kronor årligen för BBC.

Upplåta programplats

I spåren av nedskärningarna har 220 tjänster försvunnit på mediebolaget. En annan föreslagen förändring i de pågående förhandlingarna är att i-player, BBC:s motsvarigheten till svenska SVT Play i Storbritannien, ska upplåta utrymme till kommersiella bolag i tjänsten.

I likhet med den svenska debatten har diskussionerna om brittiska public service fokuserat mycket på huruvida BBC konkurrerar ut kommersiella konkurrenter i spåren av den pågående mediekrisen. Frågan utreddes nyligen i Sverige av Myndigheten för Radio och TV, som drog slutsatsen att public service inte hindrar konkurrenter från att bedriva sin verksamhet, och att merparten av mediekrisen beror på digitaliseringen och ökad global konkurrens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.