Det kallas ”länkskatt”. Nätjättar som Google kan samla in och sprida nyheter från andra medier obehindrat. Nu kan det bli ändring på det. Enligt Kulturnytt ruvar EU-kommissionen på ett nytt förslag om upphovsrätt på nätet. Det är det första förslaget sedan 2001, då det digitala landskapet såg helt annorlunda ut.
EU-kommissionen hoppas att skatten ska kunna öka mediernas vinst med 10 procent.
–Jag tycker att det är jättebra att Youtube och Google ska betala för sig. Man måste ta ansvar för det upphovsrättsskyddade material som man har på sin plattform. Är man då som Youtube, som tjänar jättemycket pengar på just det innehållet, så är det rimligt att man är med och betalar, säger Alfons Karabuda, ordförande för Sveriges kompositörer och textförfattare, SKAP
”En feltänkt idé”
Länkskatt har tidigare testats i länder som Spanien och Tyskland, men med kritiserat resultat. Skatten ska ha lett till att Google bojkottar nyhetsmaterial från länderna. Och förslaget är en vattendelare.
– Jag tror att det är en feltänkt idé, att beskatta det som är internets grundläggande beståndsdel. Hade EU agerat så här om Google varit ett fattigt företag? Hade man ändå gjort så här av principiella skäl? Det tror inte jag, säger journalisten Andreas Ekström.
Det nya förslaget ska, enligt läckta utkast, handla om en samordning av mediemarknaden inom EU. Det ska till exempel gå att enkelt prenumerera på streamingtjänster från andra EU-länder.