– Överlag kan man säga att man skriver neutralt eller balanserat, det finns ingen vare sig negativ eller positiv ton. Över tid blir det något mer negativt och totalt sett också väldigt få gånger man skriver positivt om invandring, säger Niklas Bolin, som är en av forskarna bakom studien som publiceras i boken ”Migrationen i medierna”.
Tre procent av artiklarna poitiva
Undersökningen analyserar 1000 artiklar som publicerats på ledarplats i Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet mellan 2010 och 2015. Resultatet visar att enbart tre procent av artiklarna beskriver invandringen som något positivt.
– Svenska Dagbladet är den ledarredaktion som skriver störst andel negativa artiklar om invandring och integration. I studien är en negativt kodad artikel helt enkelt en artikel där man framställer invandring som ett problem, medan en positivt kodad artikel är då man lyfter fram de fördelar som invandring och integration har för Sverige, säger Niklas Bolin.
SvD: ”Kritik av politik, inte invandring”
Men Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl håller inte med forskaren.
– Bara för att man kallar det forskning betyder det inte att man kan göra olika tolkningar. Det finns en risk för att man inte tillräckligt tydligt gör en distinktion mellan kritik av invandringspolitiken, som är det vi har ägnat oss åt, och att man sammanblandar det med att man skulle vara invandringskritisk.
Forskningen visar att Svenska Dagbladet har gått från att vara den ledarsida som skrivit minst om invandring, till att bli den som skrivit mest. Och det är en medveten svängning, säger Tove Lifvendahl.
– Jag tillträdde i mitten av den här mätperioden, i augusti 2013, och utropade integrationen som en ödesfråga för Sverige. Om man har en väldigt liberal inställning till människors rörlighet då måste man också vara beredd att diskutera de faktiska konsekvenserna och de problem som också uppstår och som måste tas om hand.
Resultatet kommer inte påverka SvD
Forskningsresultatet kommer inte påverka hur Svenska Dagbladets ledarredaktion kommer att beskriva frågor som berör invandring framöver.
– Vi kan sätta oss och titta på enskilda artiklar. Men nej, jag känner inte att det finns en enda artikel som jag behöver be om ursäkt för i dag, säger Tove Lifvendahl.