Hulk Hogan och Nick Denton efter rättegången i mars 2016. Foto: AP/TT

Gawker säljs efter konkursen

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska nyhetssajten Gawker säljs för 1,1 miljarder kronor till mediehuset Univision. Försäljningen kommer i och med att viralsajten försatts i konkurs efter att ha förlorat en förtalstvist med den amerikanska wrestlingstjärnan Hulk Hogan.

Univision – som driver USAs största spansktalande medier, äger fler än 60 tv-kanaler och en lång rad digitala medier – vann budgivningen på konkursauktionen under onsdagen, uppger BBC.

Försäljningen av Gawker genomfördes efter att mediehuset försatt sig själva i konkurs, för att undkomma ett skadestånd på nästan 1,2 miljarder kronor till brottaren Hulk Hogan.

Det var i våras som Gawker slutgiltigt förlorade den långdragna tvisten med Hogan, som stämde sajten för förtal efter att de publicerat en video där wrestlingstjärnan hade sex 2007.

Miljardär bakom stämningen

Konflikten har rönt stor uppmärksamhet internationellt, dels för Gawker kontroversiella publicering, men också för att Hogans juridiska omkostnader har finansierats av it-miljardären Peter Thiel, som sagt att han vill tysta Gawker för gott. Agerandet har fått flera förespråkare för pressfrihet att ta Gawkers parti i konflikten.

Gawkers tidigare ägare, Nick Denton, är lättad efter försäljningen:

– Jag är glad över att våra anställda nu är skyddade och kan fortsätta sitt arbete under en ny ägarstruktur, frikopplade från den juridiska konflikten, säger han till BBC.

Konflikten mellan Gawker och Hogan/Thiel har blivit en infekterad fråga om pressetik kontra pressfrihet i USA. Thiel har försökt stänga ner sajten sedan de offentliggjorde att han är homosexuell 2007.

Samtidigt som Gawker har fått hård kritik för vad som beskrivits som hänsynslösa publiceringar av flera debattörer, menar samtidigt flera röster att miljardärer inte ska ha makten över det fria ordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.