Ett exempel på en anpassad nyhetssändning. Foto: SVT

”Lätta nyheter” ska hjälpa nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

På fredag startar SVT nyhetssändningar på lätt svenska. Tanken är att presentera nyheter för nyanlända på ett lättillgängligt sätt, och att programmen ska fungera som hjälp för att lära sig svenska.

”Under förra året sökte över 160 000 människor asyl i Sverige, under 2016 kan motsvarande siffra bli uppemot 140 000 enligt Migrationsverkets prognos. Därtill finns ett stort antal redan svenska medborgare som ännu inte har språket i sin hand.”

skriver SVT:s programbeställare Helena Olsson om vilka tittare man vill nå med den nya satsningen ”På lätt svenska”.

Pedagogiskt tilltal

Nyhetsprogrammet kommer att sändas i SVT 2 varje vardag klockan 17.15.

– Det kommer vara nyheter, tanken är att man ska få i sig det man behöver när man bor i Sverige. Men vi kommer kanske inte göra precis samma nyhetsvärdering som i de större sändningarna – utan målgruppsanpassa innehållet lite grann, säger programledare Anna Olsdotter Arnmar.

Hur då?

– Till exempel måste vi kanske lägga mer tid på att förklara de olika politiska partierna; var de står politiskt. Det går inte att bara slentrianmässigt säga ”Moderaterna”.

Riktad nyhetsvärdering

Ekonomi, politik, inrikes- och utrikesnyheter ska samsas i en fem minuter lång sändning. Redaktionen kommer ha fokus på nyheter som man bedömer är särskilt viktiga för tittargruppen.

– Vi kommer bland annat bevaka arabiska webbsidor noga. Vi kommer att leta efter nyheter som vi tror kan vara viktiga för vår målgrupp, säger journalisten Salim Alsabbagh, som även kommer att dubba sändningen till arabiska.

Sveriges Radios internationella kanal Radio Sweden kör en liknande sändning sedan två månader tillbaka: podcasten ”Radio Sweden på lätt svenska”. Sveriges radio har även sänt nyheter på lätt svenska i 22 år genom programmet ”Klartext”.

Positiva reaktioner

Gensvaret har varit stort och mestadels positivt, berättar nyhetsuppläsaren Ingrid Forsberg. Flera lyssnare har berättat att programmet används i SFI-undervisningen.

– Många säger att det hjälper när man ska lära sig svenska, sen finns det säkert de som tycker att det går för snabbt och är för svårt. Men de som hör av sig vill ofta tacka för nyheterna. Det känns tydligt att det finns ett behov av den här typen av program, säger Ingrid Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.