Nekas visum för att arbeta i Kina

Publicerad

I sju år har frilansjournalisten Jojje Olsson arbetat i Kina. Men nu kommer han tvingas fortsätta sin bevakning av vad som händer i landet från Taiwan. För i somras nekades han, utan någon förklaring, ett nytt visum till Kina och han får inte återvända, vare sig för att arbeta eller turista.

– På kort sikt förlorar jag alla mina ägodelar och dom flesta av mina vänner. På lång sikt kan jag inte rapportera på plats från fastlands Kina, säger frilansjournalisten Jojje Olsson.

– Det är väl en tanke från de kinesiska myndigheterna att reportrar som har skrivit kritisk om särskilt känsliga frågor, de får helt enkelt inga nya visum.

Allt hårdare klimat

Förutom att ha skrivit böcker och reportage om den politiska utvecklingen i Kina har Jojje Olsson rapporterat om bland annat den kidnappade och fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai och den svenske rättighetsaktivisten Peter Dahlin som fängslade för att sen utvisas från Kina tidigare i år. Ämnen som han tror har svartlistat honom i landet. Och det är fler som vittnar om ett allt hårdare klimat i Kina.

– Jag flyttade till Peking 2012, precis när landet fick en ny ledare, säger SVTs utrikesreporter och före detta Asienkorrespondent Lars Moberg.

– Då var det många som tänkte att det kanske kunde bli en öppning i det väldigt slutna system som finns där. Inte demokrati över en natt, men en öppning. Men det har blivit precis tvärtom. Rättighetsaktivister och andra personer jag intervjuade i Kina under min tid där sitter fängslade idag.

Oroande utveckling

Utvecklingen mot ett mer restriktivt samhälle där journalister får det allt svårare att göra sitt jobb är någonting som oroar Jojje Olsson.

– Om självständig rapportering av journalister i Kina minskar samtidigt som landet trappar upp försöken att sprida sin egen världsbild, då är risken att omvärlden helt enkelt inte förstår vidden av den repressiva utveckling som har skett i Kina de senaste två, tre åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.