Foto: TT Bild/skärmdump från Twitter.

Schyffert: Jag vet att jag låter galen i tweetsen

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Schyffert har tröttnat på ängsligheten på Twitter och hoppas att hans utfall i helgen ska motverka lättkränktheten.

Henrik Schyffert blev påhoppad på Twitter i helgen och hamnade därefter i ett hätskt battle där han twittrade svar som ”Precis det där sa din mamma igår innan hon ville att jag skulle runkbajsa henne i munnen” och ”Hade jag velat ha ett svar från dig så hade jag sugit det ur ditt uppbända, pulserande, nyknullade anus!”

Reaktionerna kom direkt.

Nätkriget

Schyffert var äcklig, barnslig och psykiskt sjuk, tyckte twittrarna.

Komiker-kollegan Jonas Gardell reagerade med en syrlig tweet: ”I Hasseåtages fotspår tassar @Schyffert -  elegant satirisk utan att bli plump som så många andra svenska 'komiker'”.

Tröttnat på klimatet

Orsaken till Schyfferts rant: Han har tröttnat på det ängsliga klimatet på Twitter och ville dra sitt strå till stacken för att göra något åt det.

– Börsindex på lättkränkthet har slagit i taket, aktien är övervärderad och vi måste sänka den, säger han till Kulturnyheterna.

Så vad tillför dina tweets?

– Det vet jag inte... Kanske ett uppvaknande. Ett larvigt sätt att avväpna lättkränktheten genom att svara så larvligt och snuskigt jag kan. Om allt ska dömas bort för att man använder fula ord så finns ingen levande diskussion kvar.

Avbokad artist

I podden ”TSKNAS” har bland annat komikern Soran Ismail och Henrik Schyffert diskuterat lättkränktheten i Sverige. Bland annat hur Emmaboda-festivalen avbokade Mr Cool för att twitterkritiken blivit hård. Artistens texter har anklagats för att vara rasistiska, sexistiska och homofobiska. Samtidigt har han hyllats från humorbranschen för sina extremt överdrivet provokativa texter. 

– Twitter skrämde upp Mr Cool så han fick ställa in. Idag är alla livrädda för att säga fel saker. Det är inte bra om man förbjuder folk att säga saker, ibland måste det få pysa ut. Vi behöver det.

Så du pyste ut?

– Jag vet att jag låter galen i tweetsen. Men om allt fler ropar bajs och kiss så kanske ängsligheten lägger sig. För hur tar man sig ur det här att så fort någon skämtar om något så är det någon annan som blir kränkt?

Men finns det risk för att din rant bara höjer tonläget på twitter?

– Alternativet, att förbjuda vissa ord och sägningar, är garanterat sämre. Alla skämt är ett försök att förändra världen, om man nu ska vara lite högtravande. Att peka på vad som är fel och konstigt.

Vill stoppa ängsligheten

Henrik Schyffert säger att någon måste vara först med att stoppa ängsligheten på Twitter och att han nu tagit på sig den rollen, skrattar han.

– Vi lever i en värld där man tar komiker på allvar och tycker att politiker är ett skämt. Det är inte bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätkriget

Mer i ämnet