Lördagen den 13 juni ringer kyrkklockorna i Slottskyrkan.
Carl Philip och Sofia Hellqvists giftermål markerar det tredje kungliga bröllopet på bara fem år.
SVT direktsänder vigseln och festen efteråt under nio timmar. 120 personer arbetar med produktionen. Mil av kabel till kamerabevakning har dragits inne på Kungliga slottet. Hur mycket bevakningen kostar är hemligt.
Vill lära känna paret
Ebba Kleberg von Sydow kommenterar bröllopet för SVT:s räkning tillsammans med Mark Levengood och Pernilla Månsson Colt. Det är tredje gången. Dessutom har Ebba Kleberg von Sydow gjort en intervju med prinsparet, som sänds på tv innan vigseln.
I intervjun berättar Sofia Hellqvist och prins Carl Philip bland annat om hur de möttes och om hur förlovningen gick till. Stämningen är god och guldkantad.
– När man gör den här typen av intervju är det främst för att man vill lära känna prinsparet. Prinsen har lite grann stått i skuggan av sina systrar. Jag hade i alla fall inte så bra koll på honom, mer än att han gillar motorsport och design, säger Ebba Kleberg von Sydow.
”Inte min roll att gräva kritiskt”
Hon berättar att hon inte fick några restriktioner av hovet om vad som var okej att fråga om innan intervjun med paret, och att hon uppskattar granskande journalistik om hovet, men att det inte ingår i hennes uppdrag.
– Det är inte min roll att gräva kritiskt i en sådan här typ av intervju. Däremot ställer jag de frågor som jag är nyfiken på.
Mattias Frihammar är etnolog verksam vid Stockholms universitet. I den nyutkomna boken ”Politik och passion – svenska kungliga äktenskap under 600 år”, skriver han om vilken betydelse bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling hade för kungahuset, och hovets förhållande till media. Något som går att applicera även på prins Carl Philip och Sofia Hellqvist.
– Uppmärksamheten krävs för att göra det här till en stor händelse. Så man kan säga att det blir en medialcirkus, en spiral för att alla är där, som ett drev fast positivt, säger han.
Publiken uppskattar kungligt
3,1 miljoner människor följde kronprinsessans bröllop genom SVT. Vigseln mellan prinsessan Madeleine och Chris O’Neill sågs som mest av 1,9 miljoner tittare. Det förväntat stora intresset bland allmänheten även för nästa hovbröllop är anledningen till att SVT vill sända igen.
– Vi vet sedan tidigare att en stor del av publiken uppskattar när vi skildrar och bevakar kungliga evenemang, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT.
– SVT granskar monarkin återkommande inom ramen får våra nyhets- och samhällsprogram. Enligt sändningstillståndet ska vi granska och skildra, men inte nödvändigtvis i samma program.
Farligt att bli impopulär
Det kungahuset gör generar publicitet. När de gifter sig, får barn och påverkas stödet för monarkin i Sverige.
Mattias Frihammar tror att medierna oftast förhåller sig okritiskt gentemot kungabröllopen för att allting annat riskerar att försämra relationen till publiken.
– Bröllop är en positiv händelse. Det är kärlek. Två förälskade, unga människor. Mycket av det som många normativt kan identifiera sig med. Det blir någon slags smolk i glädjebägaren om man kommer och saboterar för de här två personerna, säger han.
Man blir en party-sabbotör?
– Man blir en party-sabotör, ja.