Från antisemitiska skämt till ett rasistiskt ord, uttalat i affekt under en livesänd video. Det handlar om den senaste skandalen signerad Youtube-stjärnan Felix ”Pewdiepie” Kjellberg.
– Att rika miljonärer i spelvärlden beter sig som skitstövlar är knappast förvånande, säger Jonas Linderoth, spelforskare vid Göteborgs universitet.
Skandalerna kring Pewdiepie är snarare en parentes i en långt mer oroväckande utveckling, anser han.
– Det har gått så fort att vi inte har hunnit forska om det, men det är uppenbart att det finns strukturell misogyni och rasism som är kopplad till delar av spelkulturen.
LÄS MER: Youtubestjärnan Pewdiepie i ny rasistskandal
Kopplas till #GamerGate
Hur systematisk en sådan koppling är vet han inte än. Men resonemanget tar avstamp i hashtaggen #GamerGate – en slags rörelse som föddes 2014, där flera kvinnor inom spelvärlden trakasserades och hotades av spelanvändare på sociala medier. Fenomenet ”saknar motstycke i internets historia”, menar Jonas Linderoth.
– Det intressanta är den storpolitiska effekt som rörelsen fick. Ur #GamerGate klev tillexempel människor som Milo Yiannopoulos fram.
Skribenten och provokatören Yiannopoulos, som i våras hamnade i blåsväder för att ha uttryckt sig positivt om sexuella relationer mellan vuxna och barn, har skapat sig ett namn genom upprepade angrepp på feminism, aborträtt och islam.
När #GamerGate briserade deltog Milo Yiannopoulos med stort engagemang – trots att han året innan kallat gamers ”överviktiga” och ”pinsamma”.
LÄS MER: Detta har hänt – Pewdiepie, en kontroversiell Youtube-stjärna
Steve Bannon och ”rotlösa vita män”
Frågan om kopplingar mellan alt-right-rörelsen och spelvärlden har också väckts i samband med Steve Bannon, chefsstrateg under Donald Trumps första sju månader som USA:s president. Genom företaget Internet Gaming Entertainment investerade Bannon miljonbelopp i en slags cybermarknad, där spelare i fantasyspelet World of Warcraft kunde köpa virtuellt guld i utbyte mot verkliga pengar. Bannon ska då ha slagits av kraften hos gamingvärldens ”rotlösa vita män”.
Ett år senare var han chef för Breitbart News, en av USA:s mest profilerade högerextrema nyhetssajter.
LÄS MER: Swebliss: ”Det Pewdiepie gör påverkar oss alla”
Provokation eller rekryteringsplattform
Jonas Linderoth tycker sig se en upptrappning av blinkningar mot antisemitism inom spelvärlden – såsom avatarer med hakkors och användarnamn som ”Himmler”.
– Jag är personligen lite bekymrad. Mycket är ironiskt, men det är svårt att veta om det handlar om ren provokation eller om spelvärlden kan ses som en rekryteringsplattform. Vi vet inte riktigt vad det är för världsbild som ungdomar möter på nätet, säger Jonas Linderoth.