Cilla Benkö (SR), Fredric Karén (SvD) och Hanna Stjärne (SVT). Foto: LEIF R JANSSON/TT / Joakim Ståhl/SvD/TT / Henrik Montgomery/TT

2016 års upprop: ”Hotar svensk pressfrihet”

Uppdaterad
Publicerad

Telias nya kampanj med fri surf på sociala medier snedvrider konkurrensen på nätet och hotar svensk pressfrihet. Det skriver 27 av Sveriges största publicister i ett gemensamt upprop, som bland andra Expressen, Aftonbladet, SVT, SR, Svenska Dagbladet och TV4 står bakom.

Kontroversen kring Telias nya kampanj – som erbjuder fri surf på sociala medier – fortsätter. Nu kräver 27 chefredaktörer, publicister och chefer från en lång rad svenska medier att kampanjen stoppas.

”Detta är en direkt attack på nätneutraliteten”, skriver publicisterna i en gemensam debattartikel på SVT Opinion, och fortsätter:

Nätneutralitet

”Det är ett försök att testa och tänja gränserna för vad telekombolagen får göra när det gäller att styra innehållet på nätet.”

Medieföretagen menar att Telia genom denna typ av avtal snedvrider konkurrensen på nätet, och skapar ett internet där medier tvingas köpa sig till samma fördelar som Facebook, Twitter och flera andra sociala medier får i Teliakampanjen för att kunna konkurrera. Nu tar de strid i frågan på tisdagen, världsdagen för pressfrihet.

”Tänk vilket försprång BMW skulle ha om biltillverkaren kunde göra en deal med Trafikverket som innebar att bara BMW-bilar fick köra i bussfilen eller slippa trängselavgifter och trafikskatt”, skriver de i debattartikeln.

Nätneutralitet gäller i EU

Nätneutralitet infördes i hela EU i lördags, och innebär att all trafik på internet ska behandlas lika – ingen ska kunna köpa en ”gräddfil” där deras trafik prioriteras framför andras, och bredbandsleverantörer får inte blockera eller begränsa trafik.

Telias nya abonnemang erbjuder fri surf på Facebook, Messenger, Twitter, Instagram, Whatsapp och Kik, något som företaget menar är i linje med de nya kraven. Och det är här här konflikten uppstår, eftersom lösningen befinner sig i en gråzon i de nya EU-reglerna.

Telias tolkning är att de inte bryter mot nätneutraliteten eftersom de inte handgripligen styr om eller begränsar användarnas trafik, istället väljer de att inte ta betalt för trafiken på sina samarbetspartners tjänster.

Andra aktörer menar det motsatta: Som Kulturnyheterna rapporterat tidigare har fler än 300 personer anmält Telia till Post- och Telestyrelsen, medan Sveriges Konsumenter kritiserar företaget för att snedvrida konkurrensen på nätet.

– Vi står helt bakom nätneutraliteten och självklart följer vi lagen. Det enda vi gör är att ge våra kunder tillgång till de här sex sociala medierna utan att det påverkar surfmängden, sa Jonas Hasselberg, chef för konsumenttjänster på Telia, till Kulturnyheterna förra veckan angående kritiken.

Post- och Telestyrelsen granskar

De 27 publicisterna menar i sin gemensamma debattartikel att den här typen av lösningar, som kallas för ”zero rating”, hotar ett öppet internet och försvårar för medieaktörer att agera självständigt på nätet. Nu kräver de att regeringen agerar, och stoppar statligt ägda Telia i rollen som huvudägare.

Post- och Telestyrelsen (PTS) har tidigare sagt att de kommer att granska Telias kampanj för att avgöra om deras agerande är tillåtet. De kommer även att titta på teleoperatören 3:s kampanj om fri surf på utvalda streamingtjänster. Någon granskning av Telia är i skrivande stund ännu inte inledd.

De står bakom uppropet:

Casten Almqvist, VD TV4-gruppen

Sture Bergman, VD och koncernchef VK Media

Cilla Benkö, VD Sveriges Radio

Per-Anders Broberg, VD Utgivarna

Unn Edberg, ordförande Sveriges Tidskrifter och vice VD tidningen Chef

Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tidning

Anders Enström, chefredaktör Barometern och Oskarshamnstidningen

Charlotta Friborg, chefredaktör och VD UNT

Raoul Grünthal, ordförande TU – Medier i Sverige och Sverigechef Schibsted

Anna Gullberg, chefredaktör Gefle Dagblad

Jeanette Gustafsdotter, VD TU – Medier i Sverige

Anders Ingvarsson, chefredaktör Sundsvalls Tidning

Anders Jensen, VD MTG Sverige

Fredric Karén, chefredaktör SvD

Anna Lindberg, VD Östgöta Media

Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen

Kerstin Neld, VD Sveriges Tidskrifter

Anders Nilsson, tillträdande chefredaktör Nerikes Allehanda

Daniel Nordström, chefredaktör VLT

Helena Nyman, chefredaktör Arbetarebladet

Sofia Olsson Olsén, chefredaktör och VD Aftonbladet

Thomas Peterssohn, VD MittMedia

Pia Rehnquist, ansvarig utgivare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan

Hanna Stjärne, VD SVT

Christel Tholse Willers, VD UR

Sofia Wadensjö Karén, ordförande Utgivarna och vd och chefredaktör tidningen Vi

Kerstin Årmann, Chefredaktör Blekinge Läns Tidning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätneutralitet

Mer i ämnet