Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dave Mustaine om hur han förberett sig för de svenska fansen. Foto: Maria Johansson/Press

Megadeth redo för svenska fansen: ”Ätit mycket fett”

Uppdaterad
Publicerad

Ät fett, bete dig inte som en skitunge och sluta aldrig utvecklas är Megadeths frontman Dave Mustaines recept på fyrtio framgångsrika år på scen. Nu möter det ikoniska thrash metal-bandet de svenska fansen.

Megadeth uppträder i Stockholm ikväll, och har en viktig regel inför turnélivet.

– Ät mycket fett så att du överlever, säger frontmannen Dave Mustaine till SVT.

Väl på turné väntar andra hinder:

– Jag har svårt att sova i turnébussar, speciellt när man haft en vän som dött i en bussolycka, säger han och refererar till tiden i Metallica när bandkollegan Cliff Burton avled på E4:an i närheten av Ljungby 1986.

Ruttna tomater och dildos

Trots traumatiska minnen på svensk mark gillar Dave Mustaine att spela i Skandinavien sommartid:

– Alla kommer överens, hela sommaren här har en julaftonskänsla.

Desto mindre julmysig är sommarens vett och etikett-snackis på konserter: nämligen att publiken kastar hårda föremål på artister och band. Somliga artister har bett publiken att sluta, medan andra påpekat att fenomenet är långt ifrån nytt.

– Kanske har det eskalerat från ruttna tomater till dildos, men om du ger publiken en bra show så kommer de inte kasta grejer på dig. Så bete dig inte på scen som en bortskämd skitunge, säger Dave Mustaine.

Tänker inte dö på scen

Megadeths sextonde albumet ”The sick, the dying... and the dead!” släpptes ifjol och skrevs samtidigt som Dave Mustaine behandlades för strupcancer.

– Det var en svår skiva att göra. Vi ville göra musiken spännande och jag tycker att vi lyckades, vi kunde lika gärna lutat oss tillbaka på vår tidigare repertoar men man får bara en chans i livet. Varför göra det halvdant?

Idag är Dave Mustaine frisk från cancern, men rösten har påverkats.

– Den ändrades egentligen redan tidigare när min nacke förstördes av allt headbangande. Då fick jag lära mig att använda rösten på ett nytt sätt som hjälpt mig nu, förklarar han och ger ett pensionsbesked:

– Jag ser inte mig själv göra det här tills dagen jag dör. Nu vill jag dela med mig till en ny generation gitarrister, och när jag känner att jag fått ut det i universum är det dags för mig att gå i pension.

Se Megadeth gästa ”Bullen” i SVT 1992:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.