• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mikael Wiehe får Leninpriset

Uppdaterad
Publicerad

Musikern och textförfattaren Mikael Wiehe får Jan Myrdals stora pris, en utmärkelse som genom sitt namn blivit omdebatterad.

– Jag hamnar i en samling människor som jag beundrar och känner mig hemma bland, säger han och hänvisar till tidigare pristagare och Jan Myrdal, säger Mikael Wiehe.

Priset har delats ut sedan 2009, och bland de tidigare pristagarna finns religonsvetaren Mattias Gardell, regissören Roy Andersson och författaren Maj Sjöwall.

I år går priset, vars prissumma är 100.000 kronor, till Wiehe med motiveringen: ”(...)Hans konsekventa arbete mot imperialism, rasism och fascism, och rakryggade hållning mot maktens män och kvinnor, är ett föredöme för oss alla. Hans sånger om kämpande folk, orättvisor och om livet självt, som både en, två och tre generationer bär med sig, har förenat poesin med den stora uppgiften att förändra världen (...)”.

Kontroversiellt pris

– Jag har länge velat ha detta pris, och jag tackar, bugar och tar emot priset utan att tveka.

Priset har tidigare ifrågasatts på grund av namnet, bland annat av Svenska Akademiens avgående ständige sekreterare Peter Englund. 2013 tackade författaren Susanna Alakoski nej till priset för att hon inte ville förknippas med totalitära ideologier.

– Vi kan inte vänta oss i en demokrati att allt ska vara okontroversiellt. Motsättningar är en del av en demokrati, som vi alla hyllar. Speciellt de här dagarna efter det som hänt i Frankrike.

– Sen vill jag inte diskutera Lenin på det personliga planet. Namnet på priset är satt för att provocera, tror jag.

Se intervjun i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.