The Boss, Dolly Parton och Stevie Wonder. Foto: Scanpix

Bruce Springsteen skriver ny nationalsång...

Uppdaterad
Publicerad

The Boss är populäraste kandidaten till att skriva en ny amerikansk nationalsång.

”I was born in the U.S.A” En passande inledning på en ny amerikansk nationalsång? Enligt en enkät som tv-programmet CBS 60 minutes har gjort så vill 22 procent av amerikanerna att Bruce Springsteen ska komponera den nya amerikansk nationalsången, omden gamla skulle bytas ut. Men han är inte ensam favorit. 19 procent av de tillfrågade ville att countrydrottningen Dolly Parton skulle få det prestigefyllda uppdraget. Tätt därpå följer Stevie Wonder, 18 procent tyckte att han vore den lämpligaste artisten om den nuvarande nationalsången The Star-Spangled Banner, skulle bytas ut.

Jay Z på sjätte plats

Den fjärde populäraste kandidaten är Bob Dylan, med 11 procent av rösterna, och kompositören John Williams med 10 procent. På sjätte plats kom Jay Z med 8 procent förljd av Madonna med 5 procent.

The star-spangled banner (Stjärnbaneret) är namnet  på den amerikanska flaggan med sina ränder och stjärnor. Flaggan har 50 stjärnor, en för varje delstat i USA. Texten skrevs i början av 1800-talet men blev amerikansk nationalsång först 1931.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.