Sofia Jannok (t.v.) och Lovisa Negga (t.h.). Foto: SVT & Fredrik Augustsson

Samisk popmusik mot nya gruvor i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Snart hålls ännu en manifestation mot gruvprospekteringarna i Kallak. Svensk-samiska popartister försöker väva in styrka till folket i sina låtar.

På lördag hålls en stor manifestation mot gruvprospekteringarna, i Stockholm.

På fredag ställer sig den unga, svensk-samiska artisten Lovisa Negga åter på en scen, för att framföra sin poplåt ”Mihá ja Gievrra” – en låt hon har framfört i sammanhang som vill stoppa nya gruvor.

I sin första låt på lulesamiska kombinerar Lovisa Negga en trallvänlig refräng med en titel som betyder ”Stolt och stark”.

En fredlig kampsång

Lovisa Negga skrev låten då hon utforskade sitt egna samiska påbrå, men den verkar just nu växa till något av ett ledmotiv i kampen för urfolkets rättigheter.

– Det är en fredlig kampsång om att man ska stå upp för den som inte kan föra sin egen talan, och ta hand om sina medmänniskor. Jag tror att min låt kan stärka mig och andra människor när det känns lite hopplöst, säger Negga.

”Ett stort jävla hål”

Hon har fått stark respons på sin låt. Även från samiska politiker – men inte från riksdagen.

– Men jag är inte förvånad. De har ju inte lyssnat någon gång. Jag tror att det här kommer göra ännu ett djupt sår i den samiska kulturen och hos det samiska folket, som tar väldigt lång tid att läka. Någon kommer att göra ett stort jävla hål med en grävskopa i det vi älskar, som aldrig går att reparera. Jag blir så arg, säger Lovisa Negga.

Provspränger i betesmarkerna

Hopplöst. Så känns det när Lovisa Negga tänker på Kallak utanför Jokkmokk, där det brittiska gruvbolaget Beowulf Mining har fått tillstånd av provbryta stora mängder malm, under beskydd av polisen.

Striden mellan samer, aktivister, lokalbefolkning och polis har pågått sedan tidigt i somras, eftersom gruvorna planeras på mark som sedan länge är betesmark för samernas renar. Kritiker menar att brytningen innebär en stor risk både för samernas inkomst och livsstil, liksom för naturen runt omkring.

Bakom självmorden

Sofia Jannok är en annan av popartisterna som lyfter upp samernas rättigheter. Det har hon gjort i många år. Till sina två senaste popsinglar har hon gjort politiska musikvideor.

I den nya musikvideon till låten ”Áhpi -Wide as Oceans” följer vi två unga samer som väljer att försvinna. Videon avslutas med texten ”Vi är fortfarande här”.

– Låten är först och främst ett minnesmonument över kompisar inom Sápmi som har tagit livet av sig. Det forskas i vad den ganska höga självmordsstatistiken kan bero på, och en orsak verkar vara att man inte blir förstådd i storsamhället, säger Jannok.

Demonstrationerna blev musikvideo

När ”Áhpi” redan var skriven men videon fanns kvar att göra, satte konflikten igång i Kallak. Jannok kunde då inte låta bli att väva in det i sin video. Privatpersoners filmade bilder från protester i Kallak varvas med Alta-demonstrationer på 70- och 80-talet.

– Händelserna i Kallak blir som en symbol för hela exploateringen av Sápmi. Faktum är att samerna alltid har sagt i från mot exploateringen, men ingen har lyssnat. Jag ville få med den historiska bilden. Det här är frågor som berör folk personligen, i vardagen, så det känns bra att ta upp dem överallt. Inte bara på nyhetssidorna.

Håller fast vid samiskan

Sofia Jannok och Lovisa Negga har skrivit sina varianter av kamplåtar på samiska. De skulle kanske nå ut mer i radio och dylikt om de sjöng på svenska eller engelska, men vill inte. Negga jobbar redan med sin andra samiska låt, döpt till ”Hájkka Sájvva” (Gammal fura, heligt berg).

Men kan popmusik verkligen göra skillnad i såhär tunga frågor? Ja, det tror artisterna.

– Man kan inte ducka för musik. Fastnar en låt så gör den det. Och den kan även nå ut till människor som inte visste att de ville bli nådda. Väcker jag den minsta nyfikenhet för de här frågorna hos någon så är det bra, säger Sofia Jannok.

”Musik kan flytta berg”

– Jag tror att musik kan göra väldigt stor skillnad. När man kan sätta ord på sitt engagemang och knyta an sina brinnande känslor till en låt, blir det en hyllning och pepp till det man försöker göra. Musik kan flytta på berg, säger Lovisa Negga.

Förhoppningen hos de två artisterna är att regeringen ska stoppa planerna på de nya gruvorna och skriva under den internationella ILO-konventionen om ursprungsfolks och stamfolks rättigheter. Och de fortsätter turnera med sitt budskap.

Mer om Lovisa Negga

  • 23-åring från Linköping
  • Låtskrivare, musiker, producent och föreläsare i ämnen som musikproduktion, genus och identitet
  • Har släppt tre album och brukar sjunga på svenska
  • Började nyligen lära sig luleåsamiska. Hennes morfar var då den enda i familjen som fortfarande talar det.
  • Har skapat den nya symbolen ”Femi-Drum” som kombinerar ”tar ingen skit”-budskapet i feministnäven med styrkan och det gamla i sametrumman

Mer om Sofia Jannok

  • 31-åring från Gällivare
  • Artist och radioprogramledare som förespråkat samernas rättigheter under hela karriären
  • Har släppt tre album
  • Sjunger mest på samiska och läser ibland kärnan ur sina låttexter på engelska eller svenska mellan låtarna när hon ger konsert
  • Har sin släkt i Sápmi och äger renar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.