Foto: Scanpix

”En gång var tionde år är roligt att vinna”

Uppdaterad
Publicerad

När segeryran i Baku har lagt sig tar Sverige över stafettpinnen som ESC-arrangör. Men har man verkligen råd att stå för en så dyr fest?

”Sverige är bäst i världen på popmusik. Ikväll kommer Loreen att visa det inför hela Europa. I år är det dags”, skrev förra årets Melodifestival-vinnare Eric Saade på twitter under finalen i kväll.  ”Yes,  Loreen certainly lived up to high expectations” twittrade utrikesminister Carl Bildt under finalen. De fick rätt. Loreen hade ett brett stöd på hemmaplan, men ”Euphoria” satte även resten av Europas hjärtan i brand och att Sverige vunnit Eurovision Song Contest 2012.

”Jätteroligt att anordna”

Strax efter midnatt stod det klart: Sverige blir nästa års arrangör av Eurovision Song Contest.

-Det är ju fantastiskt, jätteroligt att få anordna det här. Vilken seger för svensk musikindustri. Vi kommer att välkomna hela Europa till arrangemanget och använda all vår kreativitet. Det blir en rolig sak att vara värd för, säger SVT:s Eva Hamilton efter segern i natt.

Kostar multum

Ett prestigeuppdrag, ja visst, men vill ett tv-bolag verkligen bära den jättekostnaden som arrangemanget innebär? Årets arrangör Azerbajdzan lär ha fläskat på ordentligt och lagt ut 563 miljoner svenska kronor för att kunna bjuda på ett förstklassigt evenemang i Kristallhallen i Baku.

– Man vill inte vinna varje år, men en gång vart tionde år är roligt. Jag tror vi kommer att kunna göra det här på ett klokt och fiffigt sätt. År 2010 klarade vi både riksdagsval och ett kungligt bröllop. Vi har tid på oss att fördela kostnaderna, säger Eva Hamilton.

SVT har väl inte budgeterat för att vinna ESC, hur ska du frigöra pengar för att anordna det?

– År 2013 är ett år utan stora evenemang i övrigt. Man får också pengar av EBU (European Broadcasting Union). Vi ska göra ett smart evenemang till en vettig kostnad, det är ett fantastiskt sätt att exponera Sverige, säger Eva Hamilton.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.