Håkan och Christina Hellström – nu har båda skivkontrakt. Foto: Scanpix & konstnären Henrik Persson

Håkan Hellströms mamma skivdebuterar

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Hellströms mamma Christina har gästat sonens musik tidigare. Nu tar hon steget fullt ut och går solo.

Hon har uppfostrat en av Sveriges mest kända popmusiker. Hon har också jobbat som psykolog. Men nu har Christina Hellström, 74 år, både tid och lust att släppa en egen skiva.

– Det började som små vaggvisor till mina barnbarn. Efter ett tag blev texterna för svåra för barnen. Då kände jag att det var dags att ta tag i låtarna på allvar, säger Christina Hellström till Göteborgs-Posten.

Vill inte få räkmacka

Hon kom igång med låtskrivandet när hon blev pensionär, och idéerna kommer ofta när hon är ute och går med hunden kring hemmet i Västra Frölunda. Texterna inspireras av stora författare som Baudelaire och Proust.

Hellström berättar för GP att sonen har uppmuntrat henne i musikskapandet. Men hon vill inte dra nytta av hans status i pop-Sverige, utan skickade sin skiva till lokaltidningen utan någon information om släktskapet.

Christina Hellströms debutalbum heter ”Ett hål i verkligheten” och hon har bland annat jobbat med sonens flitige medarbetare – kompositören Björn Olsson. Det verkar inte som att man kan vänta sig någon duett med Håkan, men han spelar tamburin på en av låtarna.

Var med på Håkans debut

Debuten till trots – Christina Hellström är inte helt ovan framför mikrofonen. Håkan Hellströms fans har faktiskt hört hennes stämma på skiva förr.

Det lär nämligen vara hon som rundar av poplåten ”Uppsnärjd i det blå” (på Håkans debutalbum från år 2000), genom att repetera frasen: ”Men du sover ju, du hör ju inte på...”.

Christina Hellströms debutskiva släpps den 30 januari. Hos Göteborgs-Posten kan man ladda ner ett smakprov på hennes musik.

Håkan Hellström släpper också ett nytt album i år, och har i skrivande stund ett par inbokade konserter. Dessutom är arbetet i full gång med en film som bygger på Håkan Hellströms låtar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.