• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lars Anders Johansson, ansvarig för kulturfrågor på Timbro, är kritisk till Rättviseförmedlingens nya kampanj. Foto: Tobias Rengman / Timbro

Kampanj för jämställda festivaler får moteld

Uppdaterad
Publicerad

I en ny kampanj vill organisationen Rättviseförmedlingen få svenska musikfestivaler att ställa fler kvinnor på scenen. Det får tankesmedjan Timbro att ilskna till.

Jämställdheten på landets festivalscener har diskuterats livligt på senare år. Inte minst av organisationen Rättviseförmedlingen, som använder Facebook för att ta emot tips om kvinnliga artister och DJ:s. Idag har man tillsammans med gruppen Jämställd Festival startat en kampanj för att få landets musikfestivaler att boka fler kvinnliga artister.

Syftet, skriver Rättviseförmedlingen i ett uttalande, är att tipsa festivalernas ledning om de kvinnliga artister som finns, för att på så sätt skapa en jämnare könsfördelning.

– Det handlar inte om kvotera in kvinnliga akter utan om att ge bokarna möjlighet att hitta artister utanför sina vanliga sökfält. Med hjälp av 35 000 personer som tipsar om artister de gärna vill se i sommar så skapas automatiskt ett unikt brett sökområde, säger organisationens vd Sofia Embrén.

”Kvotering är diskriminering”

Men just kvotering står i centrum när kampanjen nu får motkritik. Lars Anders Johansson, ansvarig för kulturfrågor på tankesmedjan Timbro, går idag till hårt angrepp. ”Något som kallar sig 'Rättviseförmedlingen' drar tydligen igång en kampanj för att diskriminera män på sommarens festivaler. Fräscht”, skriver han på Twitter.

Till Kulturnyheterna säger Lars Anders Johansson att kampanjen visst är en form av kvotering. Om man tipsar om kvinnliga artister och ger dem företräde till förmån för män handlar det om mansdiskriminering, menar han.

– Allform av kvotering utifrån kategorier är diskriminering, så är det ju. Det var så de formulerade det själva, att man skaverka för artister som inte är män, säger han.

Lars Anders Johansson, som vid sidan av jobbet på Timbro själv är musiker, säger att han inte sett några bevis på att kvinnor diskrimineras på festivalscenerna.

”Inte sett någon statistik”

– Hur många kvinnliga artister finns det och hur många manliga? Är det så att kvinnoraktivt hindras från att hållas fram, då är det ett problem. Men jag har inte sett någon sådan statistik.

I sociala medier har Lars Anders Johanssons utspel fått en hel del motkritik. Själv tolkar han det som att frågan är kontroversiell.

– Det tycks vara oerhört kontroversiellt att ifrågasätta kvotering som bokningsgrund. Jag skulle vilja att kvinnliga artisterbetraktades som individuella konstnärer och inte bara representanter för kvinnor. Jagtror att kvinnliga artister känner sig obekväma med det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.