Usla villkor för deltagare i Idol, menar Musikerförbundet. Foto: TT

Larm om ”slavlöner” i Idol

Uppdaterad
Publicerad

875 kronor för sju dagars arbetsvecka och bindande avtal på upp till 10 år: Nu larmar Musikerförbundet om vad man kallar för ”slavkontrakt” i TV4:s populära talangjakt Idol. ”Man utnyttjar unga”, säger Per Herrey på Musikerförbundet.

TV4:s populära långkörare Idol får nu hård kritik av Musikerförbundet, som har tagit del av kontrakt och lönespecifikationer för deltagarna i musikprogrammet.

”Det här är inte acceptabelt. Sådana här slavliknande förhållanden kan vi inte ha i Sverige 2016”, skriver Musikerförbundets ordförande Jan Granvik i ett pressmeddelande.

Enligt Musikförbundet tjänar en deltagare i Idol 875 kronor i veckan efter skatt och förväntas vara tillgängliga för medverkan, intervjuer, och repetitioner dygnet runt. Dessutom ska man blogga för TV4 och delta i sponsorevenemang, något som enligt fackförbundet leder till att deltagarna arbetar sju dagar i veckan.

– Vi har känt till att villkoren varit dåliga länge, säger Per Herrey, förbundsjurist på Musikerförbundet, till Kulturnyheterna.

– Men jag kände förfäran när jag för första gången såg alla avtalen. Många av de här ungdomarna har lägenhet, de kan inte betala hyran. Man går med förlust och får låna pengar för att kunna medverka i Idol.

Lånar pengar av föräldrar

Idol-deltagarnas lönenivåer har varit kända sedan tidigare, flera av årets deltagare har vittnat om att de går back på att medverka i programmet.

– Jag kommer ju behöva låna pengar av mina föräldrar när jag är klar här bara så att man håller sig på fötter. För min buffert räcker liksom inte, berättade deltagaren Jesper Petersson för Aftonbladet i oktober.

Enligt de uppgifter som Musikerförbundet nu går ut med måste Idol-deltagare också gå med på att skriva över royalties och upphovsrätt på sin programmedverkan till produktionsbolaget Fremantle Media, som gör Idol för TV4:s räkning. Deltagarna måste även teckna egna olycksfalls- och ansvarsförsäkringar och gå med på att binda upp sig på icke omförhandlingsbara skivkontrakt och managementkontrakt på upp till 10 år.

– Det här visar på vilken rovdrift som sker med unga artister och deras önskan att komma fram i musikbranschen. Det är cyniskt: det måste finnas en balans i det värde som de skapar. Det kan inte vara så att alla andra tjänar pengar men inte artisterna själva, säger Per Herrey.

Programledare Pär Lernström framför årets deltagare i Idol. Foto: TT

Avvaktar med kommentar

Musikerförbundet vill nu förhandla om kollektivavtal för Idol-deltagarna, och kommer sätta sig ner i ett möte med Fremantle Media i nästa vecka. Produktionsbolaget vill inte ge några kommentarer innan det mötet ägt rum.

”Vi ska träffa Musikerförbundet om några dagar så vi är förvånade att de går ut med detta pressmeddelande nu. Vi upplever att vi behöver ge SMF en bättre förståelse för och inblick i Idol, som är en musiktävling, och ser fram emot att träffas för att svara på deras frågor. Vi svarar gärna på dina frågor men vill avvakta tills efter vårt möte, skriver Magnus Karlsson Lamm, vd på Fremantle Media, i ett mejl till Kulturnyheterna.

Pelle Porseryd, produktionschef på TV4, och Clara Tengbom, exekutiv producent för Idol, har avböjt att kommentera kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.