• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Foto: TT

Melodifestivalen anmäls för ”Guld och gröna skogar”

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella föreningen Musikupproret, som arbetar för att värna svenskt musikliv, anmäler Melodifestivalen till Granskningsnämnden. Anledningen är plagiatanklagelserna mot Hasse Anderssons bidrag.

”Guld och gröna skogar” är klar för Melodifestivalens final. Låten, skriven av Anders Wrethov, Elin Wrethov, Johan Bejerholm och Johan Deltinger, framförs av Hasse ”Kvinnaböske” Andersson.

För två veckor sedan anklagades bidraget för att vara ett plagiat av en japansk låt med en svensk förlaga – skriven av samma personer med samma artist – som dessutom 2009 lämnades in till Melodifestivalen, men inte kom med.

Melodifestivalen 2015

”Måste diskas!”

Enligt reglerna får inte något bidrag ha gjorts tillgängligt för allmänheten tidigare. Susanne Wigforss från den ideella föreningen Musikupproret har nu anmält Melodifestivalen till Granskningsnämnden och skriver att ”Guld och görna skogar” måste diskas.

– Låten har ju skickats in tidigare och inte kommit med, men nu ville de prova igen och skriver om en text bara, säger hon till Kulturnytt.

Hon menar att Kvinnaböskes bidrag bryter mot reglerna och därmed hindrar andra låtskrivare från att vara med i tävlingen.

Björkman: Ingen likhet

Programmets exekutiva producent, Christer Björkman, avfärdar kritiken. Mellan de omsusade verkens verser finns ingen likhet alls, menar han.

– Vi försöker göra den absolut bästa tävlingen som vi kan uppnå genom att använda oss av ett toppskikt av upphovsmän, men samtidigt försöka prata med musikförlagen och skivbolagen att använda sig av nya fräscha upphovsmän, säger han till Kulturnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2015

Mer i ämnet