Nominerad: Carl Falk & Rami Yacoub Foto: SVT/Martin Lundberg

Musikexportpriset 2013 till Avicii

Uppdaterad
Publicerad

I dag delade handelsministern Ewa Björling ut årets musikexportspris och hederspriser till artister som under året förmedlat en bra bild av Sverige.

Regeringens musikexportpris har sedan 1997 delats ut till artister som under det tidigare året satt Sverige på kartan och bidragit till svensk export. I år går priset till artisten, kompositören och producenten Tim ”Avicii” Bergling.

”Blev hånad av kollegorna”

Avicii började sin karriär år 2006 med att göra housemusik som en hobby. I dag är han 24 år och en av världens största dj:s.

Motiveringen: ”Han blev hånad av kollegorna när han utmanade en likriktad elektronisk dansmusikscen med att plötsligt ta med sig ett countryband på scen under en viktig festivalspelning i USA. Men när sången som spelades – ”Wake Me Up” – några månader senare hade legat iTunes-etta i över 60 länder – och dessutom sålt guld och platina i 25 länder – är det få som fortfarande retas. Tänk att en albumdebutant från Östermalm på detta vis inte bara skriver svensk pophistoria. Med sin vidöppna blick mot all sorts popmusik är han som kompositör och producent också med om att – på flera plan, inte minst i sättet att marknadsföra sig – förändra den globala scen han verkar på.”

Priserna delades ut av handelsministern Ewa Björling (M).

På vilket sätt bidrar Avicii till att ”främja en positiv Sverigebild”?

– Frågan ska ställas till juryn. Jag tänker att alla svenska artister som syns och hörs i världen är ett sätt att göra vår Sverigebild tydligare. Avicii är en sådan.

Men du har ingen personlig relation till Aviciis musik?

– Nej, det har jag inte. Det är en jury som utser, inte jag. Jag delar ut priset.

Avicii är just nu på turné i USA och kunde därför inte medverka vid prisutdelningen. Han tackade för priset via en videohälsning, och önskade publiken ”en grym kväll”.

Årets nominerade var: Avicii, Carl Falk & Rami Yacoub, Icona Pop, Nina Stemme och Watain.

ABBA får årets Hederspris

Sedan 2006 delas det även ut ett hederspris till en person som efter flera års musikinsatser bidragit till en spridning av svensk musik och därigenom förmedlat en bra bild av Sverige. Bland tidigare pristagare återfinns bland andra Refused, Roxette, Nils Landgren och Radiokören.

Årets Hederspris går till ABBA. Benny Andersson var på plats och tog emot priset.

– Tecken på uppskattning är alltid trevligt. Det tar man emot med tacksamhet och glädje varje gång. Men jag vet inte om vi har fått så många priser med Abba. Vi levde inte på prisernas tid, säger Benny Andersson.

Björn och Benny har fått musikexportpriset två gånger tidigare – år 2000 och 2008.

Förra året var det procudenten Johan ”Shellback” Schuster som fick musikexportpriset. Bandet Refused fick då årets hederspris, och det blev en oväntad vändning när bandmedlemmarna passade på att såga den borgerliga politiken i sitt tacktal. De kallade regeringens politik för ”fientlig för kulturarbetare”, och hyllade istället socialdemokratin.

Det är ganska fräckt egentligen att dela ut ett pris till något de håller på att slå sönder, sa David Sandström, trummis i Refused, under förra årets prisutdelning.

Den här gången blev det en lugnare prisutdelning.

– Jag kan säga att jag tyckte mycket om den musik som förra årets pristagare spelar och lyssnar på den mycket själv, trots att vi har olika politiska åsikter, säger Ewa Björling.

Nya Hedersomnämnandet

Nytt för 2014 är ett Hedersomnämnande. Ett pris som går till exempelvis skivbolag, agenter eller musikförlag som bidraget till svensk musiks internationella framgångar. Pristagaren ska helt enkelt ha hjälpt till att sätta Sverige på kartan och haft särskilt betydelse för svensk musiks internationalisering.

Årets hedersomnämnande gick till TEN Music Group, som jobbar med exempelvis Zara Larsson, Icona Pop och Elliphant.

Tidigare pristagare

2012 – Shellback

2011 – Swedish House Mafia

2010 – Robyn

2009 – Mando Diao

2008 – Benny Andersson och Björn Ulvaeus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.