Dave Gahan och hans Depeche Mode är Peace & Loves första bokning till 2013. Foto: Ap/Scanpix

Depeche Mode blir dyrt för Peace & Love

Uppdaterad
Publicerad

Depeche Mode kommer till Borlänge nästa sommar. Det meddelar arrangörerna bakom Peace & Love i dag, i samband med att syntlegendarerna släpper sin världsomspännande turnéplan. Festivalens presschef Ronny Mattsson, som själv är ett gammalt fan, förklarar varför:

– Depeche Mode sprängde alla gränser för elektronisk musik när de satte igång. De är pionjärer. Och de möts fortfarande av respekt, efter trettio år i branschen. Det finns bara ett Depeche Mode. Därför hör de hemma på Peace & Love.

Peace & Love

Riskerade nyss konkurs

Fram till för en vecka sedan hade Peace & Love så svåra ekonomiska problem att det var osäkert om festivalen skulle kunna hållas nästa år. Men med hjälp av bland annat skattepengar från kommunen, kan arrangörerna nu lova en festival 2013. Och man satsar högt.

Depeche Modes konsert på Peace & Love-festivalen blir bandets enda festivalgig i Norden. Och det kommer att kosta. Peace & Love vill inte avslöja prislappen, men enligt Kulturnyheternas källor som har god insyn saken, är Depeche Mode ett av de dyrare banden man kan boka just nu. Dessutom är band dyrare när man får exklusivitet.

”Måste tro på det man gör”

Det lär kosta mellan 5 och 15 miljoner kronor att ställa de brittiska syntveteranerna på scenen i Borlänge – så länge inte festivalen har fått något hemligt extrapris. När Kulturnyheterna frågar varför Peace & Love väljer att boka ett så dyrt band, svarar Ronny Mattsson såhär:

– Vi kan inte bara boka lokala band, för vi vill även kunna bjuda publiken på stora akter. Ska man gå framåt och leverera en festival så måste man tro på det man gör. Vad de kostar är en annan fråga. Om det är ett problem beror på hur man ser det. Det är en del av budgeten, säger Mattsson.

Arvikafestivalen ställde Depeche Mode på scenen för tre år sedan. Snart därefter gick den festivalen i graven, och flera pekar på ett samband med Depeche Mode, som enligt uppgift var festivalens dyraste bokning. Men det skrämmer inte Ronny Mattsson. Han tror inte att Depeche Mode var ensam orsak till Arvikas fall.

”Det är mycket osäkert”

Priset som Depeche Mode kan fakturera till Peace & Love efter sommarens konsert kommer att motsvara minst dubbelt så mycket som summan Borlänge kommun har skjutit till.

Alla i kommunstyrelsen är inte nöjda med stödet till festivalen och dess bandbokningar. Oppositionsrådet Ulla Olsson (M) var emot de 2,4 miljonerna från första början.

– Jag yrkade avslag på det här. Som kommunpolitiker företräder man skattebetalarna, och jag tycker inte att underskotten på Peace & Love ska bekostas av skattepengar. Det är mycket osäkert med en festival i Norrköping samtidigt.

”Kommunpolitiker ska inte styra”

Dagens nyhet lär dock inte uppröra kommunstyrelsens ordförande i Borlänge, Jan Bohman (S). I en intervju om kommunens avtal med festivalen och bandpriser säger han att han inte lägger sig i vad skattebetalarnas 2,4 miljoner används till.

– Pengarna går in i Peace & Loves budget. Hur de fördelar den är upp till dem. Med en omsättning på hundra miljoner kronor – hur säger man då vilka pengar som går till vad?

I samma intervju poängterar Jan Bohman att Borlänges politiker inte heller vill påverka vilka band som Peace & Love tar till festivalen.

– Jag kan ge mig in i mycket som kommunalråd, men bedömningar av hur man får ihop en musikfestival lämnar jag med varm hand åt Peace & Love. Vi kommunalpolitiker ska inte gå in och styra bandbokningar. Då skulle festivalen bli något helt annat än det publiken vill ha.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Peace & Love

Mer i ämnet