• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Seregej Lazarev, Polina Gagarina, Systrana Tolmatjova Foto: TT

Rysslands bästa barn i ESC

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har nästan vunnit Eurovision två år i rad.

Höga poäng till priset av burop.

Artisterna får frågor innan, under och efter tävlingen, om hur de hanterar ogillandet.

De svarar med att vara bättre – men gråter bakom scenen.

Kulturnyheternas nöjesreporter Rebecca Haimi skriver om Rysslands bästa barn.

Sergej Lazarev slutade på en tredjeplats. Förra året kom Polina Gagarina tvåa, och för två år sedan placerade sig systrarna Masja och Nastia Tolmatjova på plats sju.

Det går bra för Ryssland i Eurovision song contest. Landet har vunnit en gång, 2008, och flåsar fortsatt efter prispall och guld.

Eurovision Song Contest 2016

I år, precis som tidigare år, har landets antigay-lagar tagit plats i det offentliga ESC-samtalet.

Vad hade hänt om Ryssland vunnit? Om Eurovision hade hållits i Moskva eller i Sotji 2017? Hur kan ett land, som förbjuder så kallad homosexuell propaganda riktad mot minderåriga, bereda plats för ett av världens största hbtq-präglade evenemang?

Frågor som naturligtvis måste ställas. Helst till den nationella tv-station som i så fall arrangerar evenemanget, och värdstaden som detta förläggs till. Men de svarande blir, så klart, artisterna.

De representerar sitt land, och därmed landets värderingar. Det gäller i alla fall ryssar.

Ett undantag från politiserade artistintervjuer är SVT:s Agenda där Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev, försäkrar att om Ryssland kan hantera OS och fotbolls-VM ska de nog kunna hugga tag i ett Eurovision song contest också. Det är dessutom helt ”fritt” och ”fridfullt” att visats i Ryssland som homosexuell. Med något undantag:

”Att kyssas offentligt ska man helst inte göra. Det står i lagen att man inte får visa upp detta. Man ska visa respekt för samhällsordningen. Var och en får bestämma själv vad det innebär”, sa Tatarintsev.

När min morfar, som för övrigt var både ryss och russofob, betade av livets sista dagar framför en dovt tapetserad sjukhusvägg med tv-apparat som enda underhållande punkt, dök Gösta Ekman upp i någon slags repriserad sketch. Morfars sista ord blev därför ”knallhatt”. Och det är precis vad Viktor Tatarintsev är när han uttrycker sig så otroligt dubbeltydigt om tillämpandet av antigay-lagar – knallhatt.

Ambassadörens jämförelse med ett olympiskt spel, är däremot inte dum. Vilka frågor får idrottare? Vad behöver de stå till svars för?

I år gjorde Sergej Lazarev intervjuer med bland annat SVT och Kulturnyheterna. Han sa att kärlek är någonting som enbart rör två personer, och som ingen annan ska lägga sig i. Han sa att Krim tillhör Ukraina, och att han var beredd på burop. Efter finalen, när ryska medier redan hade börjat konspirera om en uppgörelse mellan länder för att fälla Rysslands krattade seger, grattade Sergej vännen och före detta studiekamraten Jamala och hennes otvetydigt politiska ”1944” till vinsten.

I Wien 2015 var Polina Gagarina, precis som Sergej Lazarev i år, förhandsfavorit. Vann gjorde som bekant Sverige och Måns Zelmerlöw, men Gagarina fick samma frågor som Lazarev, och vägde upp med att svara med geopolitiska fredsuppmaningar, och genom att vara vacker, begåvad och trevlig. Jättetrevlig.

Ett år tidigare stod systrarna Tolmatjova på scenen i Köpenhamn. De var 17 år, sjöng om att hålla ihop och dansade med Conchita Wurst på efterfesten, men buades ut på scenen och lämnade den, enligt uppgift, gråtandes.

Självklart måste politiken få finnas i Eurovision song contest. Allt annat är orealistiskt. Men russofobin som skjuter mot individerna – ryska medborgare som därmed själva är potentiellt förtryckta av antigay-lagar och tystade av begränsad yttrandefrihet, är korkad.

Tre år i rad, har Rysslands artister försökt väga upp sitt ursprung genom att vara dubbelt så ambitiösa och dubbelt så trevliga som alla andra i tävlingen. Så gör individer från en förtryckt grupp. De står till svars. Västmedia räknar med det uppförandet, medan statlig rysk media beskyller väst för att organisera en antiryssmobb. Så växer sprickan.

I lördags gav Ukrainas jury noll poäng till Ryssland, och Ryssland nollade Ukraina. Tv-tittare i Ukraina gav dock full pott – tolv poäng till Ryssland, medan ryska tv-publiken gav Ukraina näst högsta poäng – tio. Siffror som inte redovisades i sändning.

Såren efter det som hände på Krimhalvön 1944 och framförallt 2014, har sällan varit så tydliga som när Jamala vann Europas hjärtan. Där hör politiken hemma. Men i förväntningarna på Rysslands bästa barn, gör den det inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet