Sofia Jannok och Kristian Anttila börjar samarbeta. Foto: Thron Ullberg/Andrew Amorim

Sofia Jannok och Kristian Anttila gör samisk duett

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgsmusikern Kristian Anttila och den samiska popartisten Sofia Jannok spelar in en duett i dag. I samarbetet får Anttila använda sin ”naturbegåvning” för det samiska språket.

Förra året sammanförde SVT-programmet Sápmi Sessions samiska artister och band med olika svenska popskapare. Tillsammans skapade de unika låtar som lät artisternas skilda musikaliska arv smälta ihop.

Två av deltagarna i Sápmi Sessions var popmusikerna Sofia Jannok från Umeå och Kristian Anttila från Göteborg.

– Det var för mig något av en första inblick i den samiska kulturen. Utan programmet hade nog inte Sofia och jag haft någon gemensam nämnare att prata om, säger Kristian Anttila.

Möttes i Jokkmokk

Jannok och Anttila fick inte samarbeta i tv-programmet, men de har hållit koll på varandra sedan dess. Förra året möttes de på samedansen på Jokkmokks vintermarknad, och nu tänker de blanda västkustpop med samisk dito.

– Jag har skrivit en låt som jag behöver en energisk killröst i, så jag slängde fram frågan till Kristian. Han är en skön kille och jag visste att han hade sjungit på samiska förut. Sedan tycker jag att det är intressant att Kristian också har en bakgrund av andra kulturer än den svenska. Det blir någon sorts likhet. Min intuition kanske säger att han var same i ett tidigare liv? säger Sofia Jannok skämtsamt.

”Naturbegåvning” på samiska

Sofia Jannok ser en kul utmaning i att samarbeta med någon från en annan musikvärld, och Kristian Anttila har redan fått beröm för sin förmåga att smälta in i den nya miljön. Efter sin tv-duett med den finsk-samiska nyskaparen Niko-Mihkal Valkeapää, fick han höra att han sjunger bra på samiska.

– De tyckte att jag är en naturbegåvning. Jag tror inte att jag är någon språkbegåvning, men jag är bra på att härma ljud. Jag fattar inte ett ord av vad jag sjunger – jag bara härmar ljuden.

Sofia Jannok är känd för att mixa pop och jazz med traditionell jojk. Även Kristian Anttila har försökt sig på jojk – men med tveksamt resultat:

– Jag var på jojkkurs på Jokkmokk marknad förra året. Vi satt tjugo turister i en ring och sjöng i tungor. Vi gjorde till exempel älgens jojk. Det kan inte ha låtit klokt. Jag vet inte om jag var bra, för jag kunde inte utskilja min katastrofjojk från de andras.

En annorlunda Jannok-låt

Kristian Anttila kallar sig själv för en norrlandsromantiker och ser mycket fram emot sin resa norrut. Han längtar efter stubbar, granar, ödemark och pitepalt. Anttila tror att den nya låten kommer att låta ”prärie”. Sofia Jannok berättar att låten är väldigt annorlunda mot hennes tidigare alster.

Den samiska duetten ska spelas in i Piteå, med start idag fredag. Duon har inte hunnit repa ihop, så inspelningen blir något av en chansning.

– Göteborg är 130 mil för långt bort från mig, så det är svårt att droppa in och jamma. Så nu när vi är på samma ställe får vi köra på blodigt allvar direkt. Det blir himla spännande att se om våra röster ens passar ihop! Det vet vi ju inte, säger Sofia Jannok.

Det finns inget djupare mål med samarbetet, men Kristian Anttila hoppas att det kan vidga svenskarnas bild av vad samisk kultur är:

– Det kan ju få folk att få upp ögonen för att samer handlar om mer än renar och betesmark – den bilden som vi alltid ser i media.

Hur och när låten kan nå lyssnarna är inte klart än. Duon vill inte lova någonting.

Reporter i tv-inslaget är Maria Sjölund på SVT Nordnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.