Ambitionen var att skapa ett bolag i Sverige som, i storlek och betydelse, kunde jämföras med globala amerikanska jättar som Facebook, Google och Amazon. Men det är inte möjligt i dagens Sverige, menar Daniel Ek och Martin Lorentzon, grundare till Spotify, i ett öppet brev som publicerades på tisdagen.
De anser att förutsättningarna för att driva snabbväxande teknikbolag i Sverige är usla, eftersom marknaden fortfarande är anpassad för den traditionella industrin. ”Om inga förändringar sker, så måste vi överväga att expandera mer i andra länder istället för Sverige”, skriver Spotifygrundarna.
Musiktjänsten växer
Spotify har cirka 75 miljoner användare världen över och är världens största tjänst för strömmad musik. Nu står företaget inför att rekrytera tusentals personer. Grundarna pekar i brevet på flera problem som hindrar dem från att kunna anställa i städer som Stockholm och Göteborg.
Det första hindret som lyfts fram är bristen på bostäder, i synnerhet hyresrätter. Vidare kritiserar Daniel Ek och Martin Lorentzon det svenska utbildningssystemet och att det utbildas för få programmerare och utvecklare.
Ogillar svensk skattepolitik
Även företags- och skattepolitiken får sig en känga. Spotify har sedan tidigare en ansträngd relation till svensk företagspolitik.
Spotifys holdingbolag är placerat i lågskattelandet Luxemburg. En talesperson för bolaget hävdar att denna konstruktion inte leder till mindre skatt. På Kulturnyheternas fråga varför ägandet placerats i Luxemburg ger Spotify inget svar.
Grundaren Martin Lorenzon har, som privatperson, med hjälp av ett brevlådeföretag i Cypern tidigare undgått att betala skatt, i mångmiljonklassen, i Sverige. Lorentzon har bemött kritiken mot honom i en artikel i Dagens industri.
– Min skattemässiga situation är helt öppen. Jag och mina bolag betalar bolagsskatt, inkomstskatt, utdelningsskatt och så vidare på det som ska beskattas i Sverige och utomlands, säger han till DI.
Om inte snabba politiska åtgärder vidtas ”riskerar Stockholm och Sverige att förlora i den globala konkurrensen och mer konkret, tusentals Spotifyjobb till USA istället för Sverige”, skriver Daniel Ek och Martin Lorentzon avslutningsvis i sitt öppna brev.
Spotify har sitt huvudkontor med runt 800 anställda i Stockholm. Utanför Sverige har företaget runt 2000 anställda.