Det är fyra månader kvar till Eurovision song contest i Stockholm.
På måndagen lämnades stafettpinnen över från Wien till den svenska huvudstaden i stadshuset under en officiell ceremoni, där vilka länder som ska tävla i vilken deltävling lottades fram.
Temat för årets Eurovision song contest är ”come together”.
– När oroligheten är stor, är det viktigt att välkomna hela Europa, sa SVT:s vd Hanna Stjärne i ett tal i Gyllene salen.
”Är väldigt bekymrade”
På gästlistan står även Polen, vars nya kontroversiella medielagar ger staten stort inflytande över public service-bolaget TVP. Ministrar har till exempel mandat att sparka och anställa i bolaget, och medierna uppmanas att verka för att ”stärka publikens patriotiska hållning”.
Politiken har kritiserats för att strida mot radio och tv-unionen EBU:s stadgar, och rykten om att Polen därför skulle uteslutas från ESC tog fart.
Men Polen ska tävla. EBU anser att det nu om någonsin är viktigt att stötta polsk public service.
– Vi har varit väldigt bekymrade över utvecklingen i Polen och den politiska styrningen av de polska tv-sändningarna. Men om vi skulle vidta så plötsliga åtgärder så leder det bara till en vanskligare situation för vår medlem TVP som vi vill stötta och hjälpa i den här processen, säger Jon Ola Sand, EBU:s högsta ansvariga för Eurovision song contest.
”Väljer att stötta TVP”
Men det är inte bara de nya public service-lagarna som är kontroversiella i sammanhanget. Polska TVP:s nytillträdde chef, Jacek Kurski, kallade Conchita Wurst eurovisionvinst 2014 för ”en attack på god smak och de polska familjeidealen.”
”Det är inte smakfullt att en kille klär ut sig i klänning och limmar på ett lösskägg”, sa han då.
– Det har jag egentligen inte någon kommentar om. Han får välja sina ord som han vill. Vi är så klart oeniga på den punkten, men någon vidare kommentar har jag inte, säger Jon Ola Sand.
Men ni stöttar TVP trots att deras chef säger sådana här saker?
– Ja vi väljer att stötta TVP kring den här nya lagstiftningen och väljer att ha kvar dem inom EBU.