Arkivbild. Foto: AP/TT

Svartklubbarna blomstrar under festivalen

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av alla spelningar på Way out west arrangeras på klubbar. Men ett festivalband garanterar inte en plats i publiken.

För att fånga upp dem som tvingas vända i dörren – och dem som bara vill ha någonting annat – finns svartklubbarna.

Illegal alkoholservering och stor uppslutning utan danstillstånd i inofficiella lokaler. Polisen i Göteborg känner till svartkubbarna. De blir varken fler eller färre, upplever de, och grannar brukar inte klaga.

När Göteborgs-Posten i våras intervjuade svartklubbsarrangörer och besökare som hävdade att verksamheterna blivit både fler och mer etablerade sedan stadens legala hak tvingats dra tillbaka öppettiden från 05.00 till 03.00, höll inte polisen med.

Utom möjligen när det gäller Way out west-helgen.

Blomstrar under festivalen

Mellan den 13 och 15 augusti utökas Göteborgs stadskärna med tusentals mer eller mindre välkomna gäster: festivalbesökarna.

Stay out west – Way out Wests klubbsektion – utgör halva konsertutbudet, och i år utökas klubbområdet när publikrekord på över 30.000 besökare väntas strömma till. I strömmarna av musik- och danssugna kan fler aktörer fiska, och svartklubbarna hovar in.

Bobbo anordnar svartklubb under Way out West för fjärde året i rad.

– En av de mest fundamentala anledningarna till varför folk kommer är att det är så dyrt på vanliga klubbar. Många av utomhusfesterna är gratis och ölen är mycket billigare. Alla är välkomna, det står ingen dörrvakt och pekar på vilka som får komma in… Det finns en stor dragningskraft i det, säger han.

Just den här helgen är dragningskraften extra stark. 

Lockar tusentals

Klubbarna på Stay out west, dit betalande festivalbesökare vallfärdar, har begränsad kapacitet. Om trycket är hårt får alla helt enkelt inte plats.

– Många går till en svartfest för att det är lättare att komma in. Festivalen är för dem som betalar för den. Svartklubbarna parasiterar lite på människorna som inte kommer in. Det är ovanligt många svartklubbar den helgen, säger Bobbo.

Just den här festivalhelgen kan han räkna till åtminstone fem olika illegala fester runtom i stan. Klubben som Bobbo arrangerar brukar ta emot omkring 1000 personer som kommer och går under kvällen och natten.

– Vi tar inget inträde, man får in pengar så att man går runt ungefär, och kanske kan anordna en fest till, säger han.

– En öl kostar 20 eller 25 kronor och man kanske säljer 100 flak. Det kan vara ganska mycket pengar om man är student. Många pluggar och gör sånt här samtidigt, men det är inga stora summor. De flesta gör det här för att det är kul. De brinner för musiken och den här scenen.

”Del av Göteborgs kultur”

Svartklubbarna i Göteborg har olika musikaliska preferenser, upplägg och är mer eller mindre etablerade, enligt Bobbo.

Ofta sprids information och inbjudningar via Facebook. Ibland uppmanas intresserade lämna mejladress, för att sedan bli kontaktade om plats och tid. Det avslöjas så sent som möjligt, för att minimera risken för oönskat polisbesök.

– I Göteborg drar den här scenen mycket folk. Det är en musikstad, med mycket ”do it yourself”. Det ligger lite i kulturen här. Man gör det här med och för sina kompisar för att vara schyst. Det är en kul grej, säger Bobbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.