Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör myndighetschef Mats Granér om den nya rapporten i klippet. Foto: isabell Höjman/TT

Ny rapport: Kulturvanorna har återgått till samma nivåer som innan pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under 2023 var det mest populärt är att lyssna på musik, det visar Myndigheten för kulturanalys årliga rapport om svenskars kulturvanor. För flera aktiviteter har kulturvanorna också återgått till samma nivåer som innan pandemin.

Myndigheten för kulturanalys har presenterat en rapport om svenskars kulturvanor 2023, baserad på den nationella SOM-undersökningen.

Rapporten visar att kulturaktivitet som man gör i hemmet är vanligare än den man gör utanför hemmet – och det som invånarna ägnar sig mest åt är att lyssna på musik.

Andra populära kulturaktiviteter är se på tv-serier (94 procent), film (92 procent) och läsa böcker (81 procent).

– Det är en del av många människors vardag. När man tar del av det övriga kulturutbudet, som besöksaktiviteter, så behöver man förhålla sig till saker som öppettider och geografisk tillgänglighet, säger myndighetschef Mats Granér.

De vanligaste besöksaktiviteterna är enligt rapporten historiska sevärdheter, gå på bio, besöka bibliotek och gå på museum.

Återhämtat sig efter pandemin

Kulturvanorna har också återgått till nivåerna före pandemin för de flesta aktiviteter.

Ett undantag är bland annat att gå på bio, som fortfarande ligger på en lägre nivå än innan pandemin, vilket troligtvis beror på den ökade streamingen.

Yngre mer aktiva

Rapporten visar också skillnader i kulturvanor beroende på demografi, socioekonomi och bostadsort, där kvinnor, storstadsbor och personer med hög utbildning är mer kulturaktiva.

Yngre personer är mest kulturellt aktiva, medan äldre över 65 år är mindre aktiva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.